Reklama

Maca - korzeń o niezwykłych właściwościach

Maca peruwiańska jest rośliną okopową pochodzącą z górzystych terenów Ameryki Południowej. Jej uprawa może być prowadzona nawet na wysokości 4300 m n.p.m., co czyni ją najwyżej uprawianą rośliną jadalną. Znana jest co najmniej 2000 lat, a pierwsze potwierdzone użytkowanie maki datuje się na 1600 rok p.n.e. 

Korzeń maca doceniono głównie ze względu na jego bogaty skład i właściwości. Zauważono, że korzystnie wspiera układ odpornościowy i pozytywnie wpływa na zdrowie. Tradycyjna medycyna peruwiańska zaleca stosowanie korzenia maki również na złagodzenie dokuczliwych objawów towarzyszących miesiączce i menopauzie. Najbardziej jednak zasłynął jako naturalny środek na poprawę płodności i potencję. Tym samym zajmuje czołowe miejsce wśród leczniczych roślin Peru.

Reklama

Wiedza o medycznych właściwościach korzenia maki zaczęła mocno rozprzestrzeniać się w ostatnich latach. Wyglądem przypomina selera lub czosnek. Maca może mieć zabarwienie czarne, czerwone, fioletowe lub żółte. Jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, błonnika i aminokwasów. Ponadto zawiera szereg składników mineralnych, takich jak miedź i żelazo.

Na potencję

Jak wiadomo z wielu badań, korzeń maca zwiększa popęd płciowy u mężczyzn - nie wpływając przy tym na poziom hormonów płciowych we krwi. Udowodniono, że jego spożywanie może mieć korzystny wpływ na płodność. Zawarte w nim składniki pobudzają produkcję spermy oraz ruchliwość plemników. Obecnie w wielu krajach, także Polsce, wysuszony korzeń maca jest składnikiem niektórych suplementów diety, polecanych na potencję oraz poprawę płodności.

Peruwiański żeń-szeń, skarb Inków, naturalna viagra

Jak wynika ze wstępnych badań, korzeń maca -  doskonałe źródło białka, może mieć pozytywny wpływ na utrzymanie właściwej sprawności seksualnej. To niepozorne warzywo korzeniowe dostarcza organizmowi prawie wszystkich niezbędnych aminokwasów - szczególnie cennych dla mężczyzn aktywnych seksualnie. Ich dieta wymaga odpowiednio zwiększonej podaży białka, w szczególności argininy. Związek ten może podnosić ruchliwość i liczbę plemników, przyczyniając się do zwalczania problemów bezpłodności.

Niektórzy twierdzą, że maca należy do naturalnych afrodyzjaków, jednak nie ma jeszcze badań, które mogłyby potwierdzić tę tezę.

Wartości odżywcze

Korzeń maca dostarcza organizmowi prawie wszystkie niezbędne aminokwasy. Ponadto jest źródłem ok. 70 proc. węglowodanów ogółem, w tym 20 proc. błonnika pokarmowego. Sproszkowany korzeń składa się z tłuszczu w około 4 proc. Zawartość cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych wynosi aż 70,7 proc., a nasyconych 23,9 proc - stosunek ten jest bardzo korzystny dla zdrowia.

Dodatkowo maca zawiera zestaw witamin, takich jak A, B1, B2, B6, C i E, oraz składniki mineralne - wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan, potas i sód.

Może pomóc złagodzić objawy miesiączki i menopauzy

Mieszkańcy Peru od lat stosują korzeń maki jako pomoc w leczeniu zaburzeń hormonalnych, nieregularnych miesiączek i bólów im towarzyszących, a także dokuczliwych objawów klimakterium. Badania potwierdzają, że korzeń maca, który nie zawiera fitohormonów, rzeczywiście może być skutecznie w łagodzeniu wszystkich tych dolegliwości.

Może zapobiec osteoporozie

Korzeń maca może zapobiec także schorzeniu, które pojawia się u kobiet w okresie menopauzy - osteoporozie. Z badań przeprowadzonych na szczurach wiemy, że spożywanie korzenia maka powoduje wyraźny przyrost masy kostnej, przywraca prawidłową ich strukturę i i zwiększa zawartość wapnia w tkance kostnej. Szczególnie polecane jest przyjmowanie dużych dawek korzenia maki przez kobiety w okresie pomenopauzalnym, co pomoże utrzymać odpowiednią gęstość kości i nie dopuści do osteoporozy.

Na masę mięśniową

W Peru korzeń maca polecany jest również jako środek wspomagający budowę i wytrzymałość masy mięśniowej. Jak twierdzą naukowcy, obecność steroli uzasadnia stosowanie tego surowca i preparatów na jego bazie w celu przyrostu masy mięśniowej (np. u sportowców).

Na wzmocnienie

Korzeń maca od wieków jest stosowany przez Indian peruwiańskich jako środek pobudzający, dodający energii, rewitalizujący i wzmacniający. Legenda głosi, że wojownicy Inków spożywali tę roślinę przed walką, aby nabrać sił. Obecnie maca polecany jest w stanach wycieńczenia, ogólnego osłabienia, a także niedożywienia i obniżonej odporności. Co ciekawe, powinny po niego sięgać osoby narażone na intensywny wysiłek umysłowy -  udowodniono, że poprawia pamięć i funkcje umysłowe.

Zastosowanie w kuchni

Sproszkowany korzeń maki w formie proszku można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli, jogurtów, muesli, zup czy sosów.

Mieszkańcy Peru najczęściej zalewają ususzony korzeń gorącym mlekiem lub wodą dla osiągnięcia aromatycznej papki. Poza tym wysuszony korzeń przerabiają na mąkę, którą wykorzystują do codziennych potraw i wypieków.

***

Hania ma 17 miesięcy i SMA1 - rdzeniowy zanik mięśni. Innowacyjna terapia genowa kosztuje ponad 9 milionów złotych. Środki potrzebne są jak najszybciej, bo warunkiem przystąpienia do leczenia jest rozpoczęcie go przed ukończeniem drugiego roku życia. Niestety, w prowadzonej od sześciu miesięcy zbiórce, nadal brakuje ponad czterech milionów złotych.

JEŚLI MOŻESZ, WESPRZYJ ZBIÓRKĘ: www.siepomaga.pl/haneczka

Przeczytaj historię Hani: Bez terapii genowej Hania nie ma szans. Pomóż dokończyć zbiórkę

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy