Reklama

Reklama

Makaron – odżywia czy tuczy?

Wartości odżywcze

Reklama

O walorach odżywczych makaronu decyduje mąka, z której został zrobiony. Makaron jest przecież połączeniem mąki z wodą. Opcjonalnie dodaje się jaja, wtedy mamy makaron jajeczny: twardszy. Najbardziej popularne makarony powstają z wykorzystaniem mąki pszennej, semoliny (gruboziarnista mąka lub drobna kasza mączna otrzymywana z twardej pszenicy), gryczanej, kukurydzianej i orkiszowej. Rzadziej sprzedają się makarony z mąki ryżowej czy sojowej. Coraz większą popularnością cieszą się makarony z mąki pełnoziarnistej. To z nich pozyskamy najwięcej wartości odżywczych. Zawierają białko, witaminy z grupy B, cynk, żelazo, magnez i miedź. Ich atutem jest również błonnik i niższy indeks glikemiczny. 

Kaloryczność  

Białe makarony, powstałe z wysoko oczyszczonej mąki pszennej, są ubogie w składniki odżywcze i zjadane w dużych ilościach mogą przyczyniać się do spowolnienia metabolizmu oraz przyrostu masy ciała. Makarony nie są, wbrew obiegowej opinii, zakazane dla diabetyków czy osób z nadwagą. Kluczem jest wybór odpowiedniego rodzaju (rekomendowany zawsze będzie ten z mąki pełnoziarnistej lub gryczany) i zjadanie odpowiedniej porcji.

Ważne też, by nie rozgotować makaronu - wzrasta wówczas jego indeks glikemiczny. Trzeba zaznaczyć, że makaron jest produktem o umiarkowanej kaloryczności. Legendy o tym, że tuczy, wynikają z nawyku serwowania go z tłustymi sosami oraz zjadania zbyt dużych porcji.  

Ewa Koza, mam smak.com 

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

Dowiedz się więcej na temat: makaron

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje