Reklama

Masz ochotę na nową surówkę?

Poprawa odporności, usprawnienie metabolizmu i pracy jelit, utrwalanie uczucia sytości, duże dawki witamin i składników mineralnych – to podstawowe atuty warzyw. Choć dobrze je znamy, wciąż jemy za mało warzyw. Dziś mamy dla ciebie pomysł na dwie nowe surówki.

Kultowa marchewka z jabłkiem, kiszona kapusta i buraczki ćwikłowe już ci się przejadły? Szukaj nowych pomysłów na podawanie i łączenie warzyw. Tych nigdy za wiele. Warzyw w diecie nie muszą ograniczać nawet diabetycy. One, w odróżnieniu od owoców, mają zdecydowanie mniejsze dawki cukru, są też niskokaloryczne.

Również osoby będące w trakcie diety odchudzającej mogą dzięki warzywom uratować swój jadłospis. To ważne zwłaszcza na początku drogi, gdy jeszcze rozciągnięty żołądek domaga się większych porcji. Warzywa są skarbnicą błonnika, który wypełnia żołądek, a do mózgu wysyłany jest komunikat, że jesteśmy syci. Dzięki temu łatwiej ograniczyć ilość spożywanych w ciągu doby kalorii.

Reklama

Choć zgodnie z zaleceniami diety surowej nie powinno się łączyć warzyw i owoców, z uwagi na walory smakowe dopuszczalne są dwa wyjątki. Mowa o jabłku i cytrynie, które doskonale komponują się z warzywami i dopełniają ich gamy smakowe. W dzisiejszych propozycjach uwzględniamy oba owoce.

Składniki pierwszej surówki:

- średniej wielkości czarna rzodkiew;

- dwa ogórki kiszone;

- małe jabłko.

Umytą rzodkiew delikatnie obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Ogórki ścieramy używając tarki ze średniej lub dużej wielkości oczkami. Umyte jabłko kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy surówkę do szklanej miski, nakrywamy talerzykiem i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki, żeby, kolokwialnie mówiąc, się przegryzła. Serwujemy do ciężkostrawnych dań mięsnych i mącznych, dobrze komponuje się smakowo również z rybami. Ta surówka to prawdziwy katalizator trawienny.

Składniki drugiej surówki:

- trzy liście świeżego jarmużu;

- dwie marchewki;

- ogórek kiszony;

- sok z cytryny;

- łyżeczka czarnuszki;

- łyżeczka białego sezamu.

Dokładnie umyte i osuszone liście jarmużu rozgrabiamy w palcach starannie usuwając przerośnięte żyłki. Surówka smakuje najlepiej, gdy liście porwiemy na cząstki o średnicy 1-2 centymetrów. Tak przygotowany jarmuż wkładamy do szklanej miski i obficie skrapiamy sokiem z całej cytryny, dodajemy drobno pokrojonego ogórka, starannie mieszamy i odstawmy na 30-40 minut.

Ten czas jest potrzebny, by kwaśna cytryna i ogórek kiszony złamały kapuściane nuty smakowe liści jarmuż, dlatego ważne, by jego kawałki były małe. Umytą marchew trzemy na tarce o średnich oczkach i dodajemy do miski z jarmużem. Wsypujemy ziarna sezamu i czarnuszki, ponownie dokładnie mieszamy i podajemy do dań na bazie makaronów, potraw mięsnych,  a także wytrawnych pierogów.

Ewa Koza, mamsmak.com      

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy