Reklama

Reklama

Mikstury podnoszące odporność

Zawartość babcinej apteczki to specyfiki ponadczasowe, nie straciły nic ze swoich właściwości – warto je przyrządzić i pić, także profilaktycznie, by skutecznie wzmacniać odporność organizmu.

Klasyka gatunku - miód i cytryna

Składniki

  • 2 cytryny
  • główka czosnku
  • 6 łyżek miodu
  • przegotowana woda

Reklama

1. Ząbki czosnku obieramy, oczyszczamy i przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Odstawiamy. 

2. W czystym słoiczku po dżemie umieszczamy sześć łyżek miodu, dolewamy przegotowaną wodę (powinna być ciepła, ale nie gorąca) - do połowy wysokości słoika. Dodajemy ząbki czosnku i sok wyciśnięty z dwóch cytryn.

Dawkowanie:

Dzieci, profilaktycznie - jedna łyżka stołowa dziennie, dorośli - dwie łyżki.

W przypadku infekcji podwajamy dawkę. 

Syrop z buraka

Składniki

  • 1 burak
  • 4 łyżki cukru

1. Umytego i obranego buraka kroimy drobno, umieszczamy w miseczce, a następnie zasypujemy czterema łyżkami cukru. Warzywo odstawiamy na cały dzień, aby oddało sok. 

2. Otrzymany syrop przelewamy przez sitko i przechowujemy w buteleczce z daleka od źródeł światła. Innym sposobem na otrzymanie syropu jest zblednowanie surowego, pokrojonego buraka z dodatkiem miodu. 

Dawkowanie: w przypadku kaszlu u osoby dorosłej w zależności od potrzeb, najczęściej poleca się zażywanie jednej łyżki co dwie godziny. Stosując profilaktycznie nie przekraczać czterech-pięciu łyżek na dobę, dzieciom podajemy połowę dawki osoby dorosłej.

Pomarańcza z imbirem

Składniki

  • ok. 4-5 cm imbiru
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta pieprzu cayenne lub czarnego

1. Ząbek czosnku obieramy, oczyszczamy, rozgniatamy lub kroimy drobno, odstawiamy.

2. Imbir obieramy, podobnie postępujemy z cytryną i pomarańczą, pozbywamy się z nich pestek i nadmiaru białych włókien.

3. W naczyniu blendera umieszczamy przygotowane owoce, imbir, rozgnieciony ząbek czosnku oraz dwie łyżki miodu. Doprawiamy całość szczyptą pieprzu i blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. 

Woda z dodatkami na dzień dobry

Składniki

  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • kilka plasterków imbiru
  • kilka plasterków cytryny
  • sproszkowana kurkuma

1. Zagotowujemy wodę, pozostawiamy do ostygnięcia, napój ma być ciepły, ale nie zalewamy dodatków wrzątkiem.

2. Kroimy w plasterki cytrynę i imbir, umieszczamy je w szklance, dodajemy szczyptę kurkumy.

Tak przygotowany napój wypijamy codziennie rano na czczo. 

Wieloskładnikowa herbata rozgrzewająca

Składniki

  • 1 torebka herbaty czarnej lub owocowej
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek startego imbiru
  • plasterki cytryny lub/i pomarańczy
  • mała garść malin (np. z kompotu lub rozmrożonych)
  • 1 ząbek czosnku

1. Zaparzamy herbatę w dzbanku, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

2. Herbatę łączymy ze wszystkimi dodatkami, wypijamy ciepłą.

Herbatka czosnkowa

Składniki

  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • miód
  • 1 cytryna

1. Pięć ząbków czosnku obieramy, myjemy, przeciskamy przez praskę i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie zalewamy je w filiżance przegotowaną wodą o temperaturze około 70 stopni. 

2. Dodajemy miód i sok z cytryny w ilościach nam odpowiadających.

Dawkowanie: Osoby dorosłe - profilaktycznie warto wypijać tę herbatkę raz dziennie, a w przypadku przeziębienia - dwa razy.

***Zobacz także***

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje