Reklama

Reklama

Na problemy z wątrobą najlepszy jest... kalafior!

Poziom indolu we krwi osób otyłych był znacznie niższy, niż w przypadku osób o wadze w normie. Niskiemu poziomowi tego związku towarzyszyło nagromadzenie tłuszczu w wątrobie.

Reklama

Badania prowadzone na myszach wykazały, że podawanie indolu gryzoniom stanowiącym model choroby doprowadziło do znacznego zmniejszenia poziomu tłuszczu i poziomu stanu zapalnego w wątrobie.

Gdy skoncentrowano się na wpływie indolu na komórki wyhodowane w laboratorium, okazało się, że związek ten nie tylko redukuje poziom tłuszczu w hepatocytach, ale także wpływa na komórki jelitowe, które wysyłają sygnały hamujące rozwój stanu zapalnego.

Podczas kontynuacji badań naukowcy zamierzają ustalić, w jaki sposób można zwiększyć produkcję indolu w organizmie pacjentów za pomocą konkretnych rozwiązań dietetycznych.

Dowiedz się więcej na temat: wątroba | zdrowie | dieta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje