Reklama

Reklama

Naukowcy stworzyli listę 100 najbardziej pożywnych produktów

Po przeanalizowaniu ponad 1000 surowych produktów spożywczych naukowcy badacze wybrali te, które najlepiej zaspokajają potrzeby żywieniowe ludzkiego organizmu. Po wnikliwych obliczeniach powstała lista najbardziej pożywnych pokarmów.

Określenie jakości żywności na podstawie zawartości składników odżywczych jest niezwykle istotne w celu zbudowania najbardziej optymalnej i zbilansowanej diety, w której poszczególne produkty dostarczają koniecznych niezbędnych odżywczych.

Reklama

Dlatego naukowcy zaczęli się zastanawiać czy wśród produktów spożywczych istnieje ten jeden, idealny, spełniający wszystkie potrzeby. Te dociekania doprowadziły ich do bardzo ciekawych wniosków.

"Załóżmy hipotetyczny scenariusz, w którym idealny produkt zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które są potrzebne do zaspokojenia naszych codziennych zapotrzebowań. W takim przypadku spożywanie tylko tego jedzenia zapewniałoby optymalną równowagę odżywczą naszego organizmu. W przypadku braku takiej doskonałej, idealnej żywności, alternatywą byłoby spożywanie niewielkiej liczby produktów spożywczych, które razem spełniają wymagania żywieniowe" - czytamy w badaniu "Uncovering the Nutritional Landscape of Food".

Produktu idealnego, dostarczającego wszystkich niezbędnych składników, nie ma. A które, według naukowców, mają tych składników najwięcej?

Na czele listy najbardziej pożywnych produktów znalazły się migdały. Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Ich zaletą jest wysoka zawartość białka, dodatkowo są źródłem żelaza, wapnia, magnezu, potasu, cynku i witamin z grupy B.

Kolejnym produktem, na który wskazują badacze, jest owoc flaszowca peruwiańskiego, rośliny występującej głównie w Ameryce Południowej i Środkowej.

Mark Twain określił go mianem najsmaczniejszego, jaki człowiek miał okazję poznać. Ten mięsisty, słodki owoc jest niezwykle cennym źródłem potasu, wapnia, magnezu, witamin A, C, E i witamin z grupy B.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje