Reklama

Pigwa - owoc o niezwykłych właściwościach

Pigwa to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, a jej łacińska nazwa, "Cydonia", pochodzi od miasta leżącego na Krecie, gdzie kiedyś była powszechnie uprawiana. Starożytni Grecy uważali pigwę za afrodyzjak.

W Polsce pigwa uprawiana jest dla ozdoby oraz licznych właściwości leczniczych. Rośnie na dużych krzewach lub drzewach o różowych lub białych kwiatach, które kwitną na przełomie maja i czerwca. Owoce są bardzo twarde i kwaśne, ale zawierające mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla organizmu.

Najważniejszą zaletą pigwy jest wzmacnianie całego układu odpornościowego. 100 g zawiera aż 15 mg witaminy C, a dodawanie jej do napojów (np. herbaty) przeciwdziała chorobom infekcyjnym i pomaga szybciej uporać się z przeziębieniem. Jest też źródłem witamin z grupy B, istotnych dla wzmocnienia odporności oraz witaminy A, PP i kwasu foliowego.

Reklama

Ponadto pigwa wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne - od dawna stosowana jest na podrażnienia skóry i infekcje górnych dróg oddechowych. Oprócz tego, w jej owocach znajdziemy wiele związków mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To przede wszystkim potas, wapń, żelazo, miedź, magnez i fosfor.

Z uwagi na cierpki smak, wykorzystuje się ją przede wszystkim do przygotowywania przetworów - dżemów, soków, nalewek itp., skutecznych w walce z przeziębieniem, grypą czy suchym kaszlem.

Na dolegliwości układu pokarmowego

Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, że również nasiona pigwy mają lecznicze właściwości. To za sprawą niewielkich ilości nitrylozydu amygdalin. Olej lub napar wytwarzany z nasion pigwy może załagodzić niestrawności, a także być pomocny w walce ze zgagą i refluksem. Macerat natomiast posłuży do przemywania twarzy jako preparat przeciwdziałający zmarszczkom.

Tego typu środki lecznicze stosowane są również u osób z nadmierną fermentacją jelitową, u których stwierdzono stany zapalne przewodu pokarmowego, nieżyt żołądka i jelit, a także uszkodzenia śluzówki żołądka. Wyciągów z nasion pigwy używa się też jako środek lekko przeczyszczający, natomiast zewnętrznie jako okłady w stanach zapalnych skóry, do płukania jamy ustnej i gardła, a także w przypadku zapaleniu spojówek.

Owoce pigwy zbawiennie działają na procesy trawienne, przyspieszając je i wspierając przemianę materii. Pigwę zaleca się więc spożywać w trakcie terapii odchudzających, ale również warto podawać ją "niejadkom". Udowodniono, że owoc ten świetnie wzmacnia apetyt.

W walce z toksynami

Miąższ pigwy jest bogaty w pektyny - to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Gdy dostanie się do jelit, powstaje przyjazna dla mikroflory "galaretka". Jej zadaniem jest wiązanie oraz usuwanie z organizmu toksyn i metali ciężkich, których w pożywieniu jest niestety mnóstwo. Dzięki pektynom zmniejsza się także wchłanianie cukru. Owoce pigwy są wyjątkowe jeszcze z jednego, bardzo istotnego powodu - nie przyswajają zanieczyszczeń ze środowiska.

Z przeprowadzonych przed laty badań wiemy, że pigwa może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi, wyregulować poziom glukozy oraz zmniejszyć ilość złego cholesterolu. Sok z pigwy z kolei ma bardzo korzystny wpływ na regulację pracy wątroby - pomaga ją nie tylko wzmocnić, ale także zregenerować.

Biorąc pod uwagę fakt, że w owocach pigwy wykryto obecność polifenoli, jest to jeden z cennych pokarmów, które mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów. Polifenole to związki, które posiadają możliwość zwalczania wolnych rodników, będących często przyczyną rozwoju raka. Ich zawartość w niektórych odmianach pigwy może być nawet o połowę wyższa aniżeli w niektórych odmianach polskich jabłek.

Najwięcej tych niezwykłych substancji znajduje się w skórce owoców, dlatego warto pamiętać, by wykorzystywać je w całości. Ustalono też, że spożywanie pigwy może korzystnie oddziaływać na samopoczucie - jest skutecznym antydepresantem, działa uspokajająco i wyciszająco.

Pigwa jest teraz łatwo dostępna, dlatego warto w pełni korzystać z jej wspaniałych właściwości. Owoce można pokroić, zalać miodem i dodawać do herbaty. Najprostszym i smacznym przetworem jest natomiast sok. Jak go przygotować?

Wystarczy 1 kg owoców pigwy oraz 1 kg cukru (jeśli chcemy, aby sok był mniej słodki, można zmniejszyć ilość cukru nawet o połowę).

Owoce należy dokładnie umyć, wydrążyć z nich pestki i pokroić na plastry (nie obierać). Plasterki układać w słoiku i zasypywać kolejno cukrem, aż wypełnią całe naczynie.

Zamykamy słoik i odstawiamy go w ciepłe miejsce na ok. 4-5 dni. Raz dziennie należy potrząsnąć słoikiem, aby wymieszać jego zawartość. Powstały syrop rozlewamy do butelek, a następnie pasteryzujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie sok jest już gotowy do spożycia.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama