Reklama

Rabarbar – warzywo, które lubi obróbkę termiczną

Owoc czy warzywo?

Skoro pierwszym skojarzeniem, gdy pada słowo rabarbar, dla większości z nas jest kompot, to automatycznie chcemy zaliczyć roślinę do owoców. Jednak rabarbar (inna, rzadziej używana nazwa to rzewień) jest byliną i zgodnie z nomenklaturą polską jest warzywem.

Rabarbar należy do rodziny rdestowatych, występuje aż w sześćdziesięciu gatunkach. Wiele z nich rozpowszechnionych jest w uprawie jako rośliny ozdobne i lecznicze. Najczęściej uprawiane gatunki rabarbaru to: dłoniasty, kędzierzawy, lekarski i ogrodowy oraz gatunki powstałe w wyniku łączenia rabarbaru ogrodowego z kędzierzawym.

Reklama

Smak i zdrowie

Do celów spożywczych wykorzystywana jest część rośliny, którą nazywamy ogonkami liściowymi. Ogonki występują w różnych kolorach, od czysto zielonego, przez zielono-różowy, różowy, aż po czerwony. Roślina jest cierpka w smaku, więc jeśli chcemy spożywać ją na surowo (i bez dodatku cukru), wybierzmy jak najbardziej czerwony ogonek.

Rabarbar to skarbnica przeciwutleniaczy ukrytych pod postacią trzech silnych witamin: A, C i E. Obfituje ponadto w cenny dla serca potas, korzystny dla dobrej sylwetki błonnik i wyjątkowo ważny dla kobiet ciężarnych kwas foliowy.

Jest i druga strona medalu: rabarbar zawiera szkodliwy dla zdrowia kwas szczawiowy, dlatego trzeba zachować umiar w jego spożywaniu. Zrezygnować z niego powinny natomiast osoby borykające się z chorobami nerek i reumatyzmem.

***Zobacz także***

Rabarbar pieczony

Wiele osób krzywi się na samą myśl o zjedzeniu choćby kawałka surowego rabarbaru, tak bardzo nie lubią jego cierpkich nut smakowych. Z kolei propozycja kompotu, ciasta czy placuszków z rabarbarem spotyka się z ich pełną akceptacja. I tutaj mamy dobrą wiadomość.

Rabarbar poddany obróbce termicznej, owszem, straci część ze swoich wartości odżywczych, ale pieczony staje się źródłem rapontygeniny, czyli polifenolu, który zmniejsza tempo podziału komórek nowotworowych. Rapontygenina wykazuje dodatkowo działanie antyalergiczne, antyoksydacyjne i wspiera pracę serca.  

Kompot z rabarbaru - gasi pragnienie  

Wiosna to dobry czas, by rozkoszować się smakołykami z rabarbarem. Pod koniec czerwca ogonki liściowe stają się twarde, łykowate i gorzkie.

Kompot z rabarbaru jest doskonałą propozycją na wyjątkowo gorące dni. Jest orzeźwiający i skutecznie gasi pragnienie. Aby nie używać cukru, dodajmy do rabarbaru słodkie jabłko albo kilka truskawek.  

Ewa Koza, mamsmak.com 

***

#POMAGAMINTERIA

Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka

W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>

WESPRZYJ ZBIÓRKĘ >>>    

***Zobacz także***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rabarbar
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy