Reklama

Reklama

Sierpień – sezon na zdrowie

Korzeniowe

Reklama

Pamiętajmy o warzywach korzeniowych. Do nich mamy dostęp niemal przez cały rok, bo są najtrwalsze w przechowywaniu, jednak właśnie w sierpniu, świeże i jędrne, smakują najlepiej. Marchew, buraki, pietruszka, por, seler, czosnek, cebula czy biała rzodkiew. Każde z tych warzyw ma ogromny pakiet wartości odżywczych. Włączajmy je jak najczęściej do diety na surowo, w postaci surówek czy fikuśnych sałatek.

Dyniowe i psiankowate

Sierpień to też czas warzyw dyniowatych i psiankowatych. Mamy do dyspozycji dynię, cukinię, bakłażany, paprykę, ziemniaki, ogórki i pomidory. Choć wymienione warzywa są niezwykle cenne odżywczo, nie dla każdego będą korzystne. Z uwagi na obecne w nich lektyny warzywa psiankowate nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, takie jak: choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, choroba Leśniowskiego-Crohna, stwardnienie rozsiane czy toczeń rumieniowaty.

Ewa Koza, mamsmak.com


Dowiedz się więcej na temat: dieta | zdrowa dieta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje