Reklama

Reklama

Sześć produktów bogatych w zdrowe tłuszcze

Orzechy

Reklama

Wspierają pracę mózgu, poprawiają wygląd skóry, wzmacniają układ krążenia. Bez względu na to, czy preferujemy włoskie, nerkowca czy pekan, orzechy to jeden z najzdrowszych składników diety oraz skarbnica pełnowartościowego tłuszczu. 

- Śmiało dodawaj je do płatków owsianych, naleśników, gofrów czy koktajli. Mielone orzechy mogą natomiast posłużyć jako panierka - wskazuje Auslander Moreno. 

Nie zapominajmy o maśle orzechowym, którego porcja stanowi porządną dawkę białka, zdrowego tłuszczu i błonnika. 

- Wybierz takie, które składa się w stu procentach z orzechów. Ograniczysz w ten sposób ilość dodatkowej soli, cukru i sztucznych substancji - zastrzega ekspertka.

Tłuste ryby

Ryby, takie jak makrela i łosoś, są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Normalizują one ciśnienie tętnicze, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, wspomagają pracę serca, wspierają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. 

- Zalecam spożywać tłuste ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu - zaznacza Modell. I dodaje, że najlepszym wyborem jest łosoś dziki, który zawiera największe ilości pełnowartościowego tłuszczu.

Dowiedz się więcej na temat: dieta | tłuszcz | ryby | orzechy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje