Reklama

Reklama

Szpinak: Zielona wersja zdrowia

Dla kobiet w ciąży

Reklama

Z uwagi na bogactwo kwasu foliowego szpinak jest rekomendowany dla ciężarnych. Nie tylko chroni przed chorobami układu krążenia, ale jest najlepszą profilaktyką wystąpienia wad rozwojowych płodu. Szpinak obfituje również w szczególnie ważne w okresie ciąży witaminy, takie jak: K, E i te z grupy B.

Kto nie powinien jeść szpinaku? 

Mimo licznych zalet szpinak nie dla każdego będzie korzystny. Zawiera kwas szczawiowy, którego powinny szczególnie unikać osoby borykające się z kamicą nerkową.

Jak go serwować?

Szpinak jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem, które możemy spożywać na surowo, jako element wymyślnych smoothie, soków owocowo-warzywnych lub sałatek. Dobrze komponuje się z serami: kozimi, pleśniowymi, fetą, mozzarellą. Doskonale nadaje się też do dań z makaronem, może być składnikiem domowej pizzy, a także farszu, który podamy do naleśników lub pierogów.  

Ewa Koza, mamsmak.com          


Dowiedz się więcej na temat: szpinak

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje