Reklama

Reklama

Warzywa sezonowe

Czerwiec

Reklama

Połowa roku kalendarzowego prezentuje nam najbogatszy wachlarz wyboru. Możemy korzystać ze świeżej sałaty, rukoli, natki pietruszki z gruntu, botwinki, szczawiu, ziemniaków. Pojawiają się też młode brokuły, fasolka szparagowa, kalafiory, kalarepa, cukinia, marchew, bób, por, seler liściowy, szparagi, szpinak i ziemniaków. Na przełomie czerwca i lipca mamy pierwszy zielony groszek.  

Lipiec

Miesiące wakacyjne są najbardziej obfite w plony. Wybór jest ogromny, mamy czym urozmaicić jadłospis. Lipiec oferuje pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, kukurydzy i papryki. Mamy też do dyspozycji ziemniaki, ogórki, szpinak, szczaw, zielony groszek, cukinię, bób, botwinkę, fasolkę szparagową, brokuły, kalafiory, marchew, kalarepę, szparagi, pora, selera liściowego, natkę pietruszki, rukolę, rzodkiewkę  i sałatę. Na przełomie lipca i sierpnia pojawiają się pierwsze soczyste pomidory, które, trzeba zaznaczyć, zgodnie z nomenklaturą są owocami.  

Sierpień

Drugi miesiąc wakacji rozpieszcza nasze kubeczki smakowe młodą fasolką, kapustą i patisonami. Plony dostępne w lipcu pozostają do naszej dyspozycji również w drugim wakacyjnym miesiącu.  

Wrzesień

I natura, i organizm robią zwrot w stronę jesieni, a ta ma bogatą i kolorową ofertę warzyw. Wrzesień oferuje młodą brukselkę, dynię, jarmuż i cykorię. Warzywa lata wciąż są aktualne.  

Październik

Talerze warto wzbogacić niepowtarzalnym smakiem młodej roszponki. Wciąż możemy korzystać z wartości odżywczych brokułów, dyni, jarmużu, kalafiora, kalarepy, kapusty, brukselki, kukurydzy, buraków, marchwi, ziemniaków, natki pietruszki, cukinii, pora, pietruszki, rukoli, rzodkiewki, sałaty, selera korzeniowego i liściowego i szpinaku.  

Listopad

Szaruga jesienna staje się coraz bardziej wymagająca dla zdrowia i odporności. Odżywiajmy organizm jarmużem, kapustą, brukselką, marchwią, pietruszką, burakami, ziemniakami, selerem, porem, szpinakiem, brokułami, kalafiorem, cykorią, dynią, kalarepą, roszponką, natką i rukolą. 

Grudzień

Za oknem zima, a w kuchni prym wiodą: kapusta, brukselka, jarmuż, marchew, buraki, ziemniaki, pietruszka, seler, por, dynia, natka, cykoria i roszponka.  

Ewa Koza, mamsmak.com  


Dowiedz się więcej na temat: dieta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje