Reklama

Warzywa w diecie cukrzycowej

Indeks glikemiczny

Kryterium doboru produktów w diecie diabetyka jest indeks glikemiczny (IG) definiowany jako średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. 

IG pozwala sklasyfikować żywność na podstawie jej wpływu na poziom glukozy we krwi oznaczanej 2-3 godziny po ich spożyciu. Określa szybkość zwiększenia jej stężenia w porównaniu z tym, które następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Przyjmuje się bowiem, że IG czystej glukozy wynosi 100.  

Niski - średni - wysoki IG  

Produkty, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 50 zaliczane są do żywności o niskim IG. Wartości z przedziału 55-70 klasyfikują żywność do grupy produktów o średnim IG, a powyżej 70 to grupa produktów o wysokim IG, których spożycie powinno być mocno ograniczone, a w przypadku diety cukrzycowej najlepiej zupełnie z nich zrezygnować.  

Reklama

Warzywa na cenzurowanym

Co ciekawe wiele spośród produktów z trzeciej grupy (tych o wysokim IG) to warzywa, a wśród mnich: dynia, kabaczek, bób, marchew, rzepa i brukiew, ziemniaki i seler. Czy zatem trzeba je zupełnie wyeliminować z diety cukrzycowej? Niekoniecznie. Wszystko zależy od sposobu, w jaki chcemy je serwować.

***Zobacz także***


Okazuje się, że w większości przypadków obróbka termiczna wyraźnie zwiększa indeks glikemiczny wymienionych warzyw. Przyjrzyjmy się dokładnie pięciu z nich: 

Marchew

Surowa marchew jest rekomendowana dla wszystkich, jej IG wynosi zaledwie 30. Diabetycy powinni zupełnie zrezygnować z marchwi gotowanej, której IG wzrasta niemal trzykrotnie (wynosi 80).

Seler

IG selera naciowego wynosi zaledwie 15, surowego selera korzeniowego 35, natomiast IG gotowanego selera korzeniowego szybuje do 85 - w tej formie powinien być wykluczony z jadłospisu osób borykających się z cukrzyca.

Bób

Surowe warzywo ma IG = 40, jednak niewielu jest zwolenników zjadania go w takiej postaci. IG gotowanego bobu wzrasta dwukrotnie, wynosi dokładnie 80 wpisując warzywo do grupy produktów o wysokim IG.


Burak czerwony

Surowy burak może być z powodzeniem serwowany również w diecie cukrzycowej, jego IG = 30. Umiar trzeba zachować w przypadku gotowanych buraków, których IG = 65 i klasyfikuje je w grupie produktów o średnim indeksie glikemicznym.

Ziemniaki

Gotowane i serwowane bez dodatku tłuszczu ziemniaki maja IG = 70, dlatego powinny być spożywane przez diabetyków z umiarem. Osoby borykające się z cukrzycą muszą zupełnie wykluczyć z diety ziemniaki pieczone i zasmażane, gdyż ich IG wzrasta do 95. 

   

Ewa Koza, mamsmak.com  

***Zobacz także***

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama