Reklama

Reklama

Wiosenne przesilenie czy sygnał choroby?

Takie problemy mogą np. wskazywać na choroby tarczycy, zwykle na jej niedoczynność. Lekarz zleci ci wówczas oznaczenie poziomu hormonu TSH produkowanego przez przysadkę mózgową, odpowiadającego za prawidłowe stężenie hormonów tego gruczołu we krwi. Jeśli wyniki będą wskazywały, że tarczyca nie pracuje prawidłowo skieruje cię do specjalisty. Endokrynolog (tyreolog - specjalista od chorób tarczycy) zaleci leki wyrównujące poziom hormonów.

Reklama

Krwawią dziąsła

Kiedy przy myciu zębów lub gryzieniu twardego jabłka krwawią ci dziąsła, przyczyną mogą być niedobory witamin, od których zależy krzepliwość krwi. Jeżeli minionej zimy długo brałaś antybiotyki, w twoim organizmie może brakować witaminy K. Częściowo czerpiemy ją z pożywienia, ale jest też produkowana w jelitach. Niestety, antybiotyki niszczą dobre bakterie jelitowe wytwarzające witaminę K i narażają nas na jej deficyt.

Krwawienie dziąseł może być też związane z brakiem witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne. Organizm nie potrafi sam jej wytwarzać i magazynować, dlatego musi nieustannie pobierać ją z pożywienia. Zimą ma jej znacznie mniej, bo jej najcenniejsze źródło - świeże warzywa i owoce są dostępne w ograniczonej ilości. W przetworach (kompoty, soki, dżemy) pozostaje tylko 40-60 proc. wit. C.

Dziąsła mogą też krwawić, gdy często leczyłaś zimowe przeziębienia niesterydowymi lekami przeciwzapalnymi (aspiryna, ibuprofen, naproksen) lub preparatami z wyciągami z czosnku lub żeń-szenia. Leki te wpływają na krzepliwość krwi. Przy krwawieniu dziąseł pomaga płukanie jamy ustnej naparem z szałwii lub rumianku czy wodą z octem winnym lub jabłkowym (łyżeczka octu na szklankę wody).

Włącz do diety produkty bogate w witaminę K (pomidory, szpinak, jarmuż, brokuły) oraz witaminę C

(czarna porzeczka, natka pietruszki, truskawki, kiełki rzodkiewki, soi). Kiedy jednak zauważysz, że dziąsła zaczerwieniły się, są opuchnięte, wrażliwe na ból lub lekko odstają od zębów, nie zwlekaj i idź do dentysty. Częste krwawienie z dziąseł może sygnalizować paradontozę. To poważna choroba przyzębia, która rozwija się latami niezauważona i może doprowadzić do utraty zębów. Dentysta usunie kamień nazębny oraz przepisze przeciwzapalne i przeciwbakteryjne płukanki i maści. Czasem potrzebne są antybiotyki, a nawet zabieg chirurgiczny.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje