Reklama

Wiosna pod znakiem fit

Spacery, wycieczki rowerowe czy nordic walking - aura wręcz zachęca do aktywności fizycznej. Motywacją powinna być nie tylko smukła talia, ale również fakt, że wysiłek na świeżym powietrzu niweluje stres.

Warto wykorzystać dobre warunki pogodowe, by poprawić nieco swoją formę i sylwetkę. Dłuższe spacery, wycieczki rowerowe czy jazda na rolkach to aktywności, które nawet osobom nieprzepadającym za sportem mogą dostarczyć wiele przyjemności. Wiosna to też doskonała pora na to, by wypróbować nowe rodzaje sportu, np. zacząć regularnie biegać czy uprawiać nordic walking.


- Regularny wysiłek fizyczny, choćby w niewielkiej dawce, to idealne panaceum dla przemęczonych i zestresowanych osób. Fizyczne odreagowanie napięć i przeciążeń pomaga bowiem w odzyskaniu energii do działania i poprawia koncentrację. Umiarkowana porcja ruchu na świeżym powietrzu pozwoli też poprawić rzeźbę ciała i kondycję fizyczną - wyjaśnia trener Michał Sułkowski.

Reklama

Choć nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, odpowiednio zbilansowana dieta może zdziałać cuda w kwestii poprawy wyglądu i samopoczucia. Istnieje kilka podstawowych zasad konstruowania zdrowego jadłospisu. Po pierwsze, warto sięgać po produkty sezonowe. Wiosną można kupić wiele świeżych warzyw i owoców, które dostępne są tylko przez krótki okres w roku. Wśród sezonowych produktów, które w szczególności warto włączyć do diety, Adrian Kowalewski dietetyk wymienia m.in. truskawki, rabarbar i czereśnie.

- Truskawki to owoce bogate w witaminę C, żelazo, wapń, fosfor, magnez i mangan. Są nie tylko pyszne, ale też mają wiele walorów zdrowotnych: odkwaszają i wzmacniają organizm, stymulują tworzenie krwinek, działają antynowotworowo i bakteriobójczo. Rabarbar stanowi bogate źródło witamin A, C, E, potasu, kwasu foliowego oraz błonnika, a poddany obróbce termicznej - podobnie jak truskawki - zapobiega nowotworom.

- Regularne jedzenie czereśni wpływa korzystnie na napięcie skóry, a dzięki zawartości jodu, wapnia, żelaza, flawonoidów oraz witamin A, C i z grupy B spowalnia również proces starzenia się skóry. Ponadto, czereśnie pomagają oczyszczać organizm ze szkodliwych produktów metabolizmu i toksyn oraz poprawiają funkcjonowanie układu krążenia i nerek - wyjaśnia dietetyk.

Dieta wiosenna powinna być różnorodna, oparta w dużej mierze na owocach i warzywach, ale uzupełniona innymi składnikami odżywczymi, które dostarczą organizmowi tłuszczów, białka, węglowodanów, witamin i mikroelementów.

Dobrym źródłem złożonych węglowodanów są kasze, brązowy ryż, otręby i pełnoziarniste pieczywo oraz makarony. Doskonale smakują w towarzystwie świeżych, gotowanych czy grillowanych warzyw. Do wiosennej diety powinniśmy wprowadzić zmiany dotyczące spożywania cukrów i soli. Takie wiosenne menu z przewagą warzyw, owoców i świeżych ziół sprawi, że poczujemy lekkość i energię. Ważne jednak, by we wszystkim zachować umiar - w diecie nie powinno zabraknąć żadnych istotnych składników.

Warto ograniczyć spożywanie słonych przegryzek i słodyczy. Owoce bowiem dostarczają organizmowi sporej dawki cukru, a w ramach przekąski doskonale sprawdzą się np. grillowane warzywa doprawione ziołami czy też świeże kawałki warzyw w towarzystwie dipów na bazie jogurtu naturalnego czy humusu.

Taka odpowiednio skomponowana dieta zapewnia organizmowi dobrą kondycję i promienny wygląd skóry.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy