Reklama

Zdrowie w kolorze dyni

Dynia jest zdecydowanie prawdziwą królową spośród jesiennych warzyw. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje się niską kalorycznością, dlatego tak bardzo lubią ją... sportowcy. Co ważne, beta-karoten zawarty w dyni ma działanie antynowotworowe.

Dynia jest warzywem należącym do rodziny dyniowatych. Jej odmiany, zwłaszcza w okresie jesiennym, różnią się kształtem, wielkością i kolorem. Możemy spośród nich wyróżnić dynię olbrzymią, piżmową oraz zwyczajną. Jest ona bogatym źródłem wielu witamin i co najważniejsze, po obróbce termicznej warzywo to nie traci swoich wartości odżywczych.

"Występują różne odmiany kolorystyczne dyni. Im barwa intensywniej pomarańczowa, tym zawiera więcej beta-karotenu - kartenoidu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Ma on ogromne znaczenie w prewencji chorób nowotworowych, wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi i na obniżenie frakcji cholesterolu LDL" - mówi PAP Life Patrycja Michałowska, dietetyk salonu sportowego 4Faces.

Reklama


"Dynia jest bogata w witaminę C oraz cynk, które wspomagają nasz układ odpornościowy. Natomiast połączenie wysokiej zawartości wody oraz witamin o działaniu antyoksydacyjnym, czyli A, C i E przekłada się na poprawę jakość, naszej skóry, działa nawilżająco, wygładza zmarszczki i poprawia jędrność oraz koloryt skóry. Dzięki zawartości witaminy A - kubek ugotowanej dyni pokrywa dobowe zapotrzebowanie na ponad 200 proc. - dynia korzystnie wpływa na wzrok" - wyjaśnia Michałowska.

Warto spożywać produkty sezonowe, które można wykorzystać w różnorodny sposób, aby nie popaść w rutynę. Jeśli chodzi o dynię, to warzywo chętnie używane jest, jako dodatek m.in. do koktajli, ciast i placuszków. Ale także w pojedynkę stanowi świetne danie upieczona w piekarniku lub jako rozgrzewający krem. (PAP Life)


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy