Żywność wolna od smogu

Z roku na rok świadomość dotycząca zdrowego trybu życia rośnie – jemy lepiej, pamiętamy o ruchu i odpowiednim nawodnieniu organizmu. Niestety, żyjemy w kraju, w którym aż 42 tys. obywateli rocznie umiera na skutek zanieczyszczenia powietrza, a normy stężenia PM10 są regularnie przekraczane w niemal wszystkich miastach. Smog należy do największych problemów, z którym przychodzi się mierzyć mieszkańcom współczesnego świata, a Polacy są szczególnie zagrożeni jego skutkami.

Smog to gęsta mgła zawierająca szkodliwe pyły i gazy pochodzące przede wszystkim ze spalania węgla i spalin samochodowych. Kontakt z nim niesie za sobą ryzyko wielu chorób: zaczynając od stanów zapalnych i podrażnień (np. spojówek, gardła i krtani), przez zmęczenie oraz bóle głowy, schorzenia układu krwionośnego, kończąc na astmie, obturacyjnej chorobie płuc oraz nowotworach płuc, jamy ustnej, zatok czy nerek. Dlatego powinniśmy robić wszystko, by zminimalizować wpływ smogu na nasze życie. Jak to zrobić?

Przed smogiem możemy zabezpieczać się zarówno mechanicznie, jak i od środka. Kiedy wybieramy się na zewnątrz, a wiemy, że powietrze jest zanieczyszczone, zakładajmy maseczkę. Zdecydowana większość z nich nie zajmuje wiele miejsca, możemy więc nosić ją cały sezon przy sobie (w kieszeni kurtki czy torbie). Czy normy zostały danego dnia przekroczone, z łatwością sprawdzimy za pomocą jednej z popularnych aplikacji. Z kolei w pomieszczeniach powinniśmy używać oczyszczaczy - szczególnie, jeśli mieszkamy z małymi dziećmi lub osobami starszymi. Dobrze, jeśli w domu znajdują się rośliny doniczkowe (mowa o skrzydłokwiecie, sansewerii czy bluszczu pospolitym). W walce pomocne mogą okazać się również tzw. kosmetyki antysmogowe, zawierające antyutleniacze, witaminy (przede wszystkim C i E) oraz filtry.

Dużo mniej mówi się natomiast o konieczności wybierania produktów spożywczych najlepszej jakości - pozyskiwanych tak, by były wolne od szkodliwych zanieczyszczeń. Tymczasem powiedzenie "jesteś tym, co jesz (i pijesz)" ma dzisiaj szczególne znaczenie. Już kilka zmian w diecie i codziennych nawykach może znacznie ograniczyć negatywny wpływ smogu na ludzki organizm. O jakich praktykach mowa?

Szczególną czujność musimy zachować w przypadku napojów. Olbrzymie korzyści dla zdrowia przyniesie odrzucenie tych gazowanych i sztucznie słodzonych na rzecz wody mineralnej. Woda spełnia bowiem w organizmie człowieka bardzo ważne funkcje - m.in. transportuje składniki odżywcze i przyczynia się do wydalania toksycznych substancji. Oprócz tego utrzymuje PH komórek na odpowiednim poziomie i poprawia metabolizm. Dobrze, by ta, którą pijemy na co dzień była niskosodowa i zawierała składniki mineralne, w tym wapń oraz magnez.

Jednak i w przypadku wyboru wody czekają na nas pułapki. By uchronić się przed zanieczyszczeniami, musimy wybierać wyłącznie taką, którą pozyskuje się z głęboko położonego i dobrze zaizolowanego ujęcia. Na przykład Naturalna Woda Mineralna Jurajska wydobywana na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej pochodzi z ujęcia oddzielonego od powierzchni ziemi warstwami iłów, dolomitów i wapieni, działających jak najlepszy filtr. Ponadto jej wiek to ok. 10 tys. lat, co oznacza, że ostatni raz kontakt z powierzchnią miała kilka tysięcy lat temu, a więc w czasach, gdy problem zanieczyszczeń po prostu nie istniał. Dzięki temu śmiało można nazwać ją "dziewiczą" i nietkniętą ludzką działalnością, a my mamy pewność, że podczas picia dostarczamy organizmowi,  wyłącznie drogocenne minerały. Tych w Naturalnej Wodzie Mineralnej Jurajska znajdziemy całe mnóstwo, w tym tak istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wapń i magnez w odpowiednich proporcjach.

Bogactwo najwyższej jakości składników mineralnych zapewniają skały z rejonu Jury Krakowsko-Częstochowskiej - woda czerpana jest z poziomu triasowego, zbudowanego ze skał, które formowały się około 200 mln lat temu! To właśnie wskutek naturalnych procesów mineralizacji i odpowiedniej izolacji od warstw powierzchniowych , woda pozyskiwana z tamtego terenu jest krystalicznie czysta (a co za tym idzie bezpieczna) oraz nasycona wieloma związkami  mineralnymi  w tym wapniem i magnezem. Dzięki niskiej zawartości sodu mogą pić ją bez ograniczeń także osoby starsze, dzieci oraz pacjenci z chorobami nerek.

Naukowcy nieustannie pracują nad rozwiązaniami, które mogłyby pomóc człowiekowi walczyć z zanieczyszczonym powietrzem. Z ich badań wynika na przykład, że dieta bogata w witaminy z grupy B, witaminę C oraz olej ryby minimalizuje szkodliwe działanie smogu. Wśród polecanych produktów znajdują się też brokuły, kapusta czy brukselka zawierające glukorafaninę, przekształcającą się w organizmie człowieka w sulforafan mający silne działanie przeciwnowotworowe. Tak ważne dla zmniejszenia stresu oksydacyjnego antyoksydanty i przeciwutleniacze są m.in. w cebuli, czosnku, borówkach, aronii, szpinaku, natce pietruszki oraz awokado. Równie istotne w całym procesie ochrony działanie oczyszczające wykazują chociażby: zielona herbata (pita w dużej ilości), gorzka czekolada czy poprawiająca krążenie kawa. Codziennie należy dostarczać organizmowi także związki wapnia i magnezu - znajdziemy je w Naturalnej Wodzie Mineralnej Jurajska, której powinniśmy wypijać minimum 1,5 litra dziennie (a w sezonie grzewczym nawet 2 litry). Odpowiednie nawodnienie gwarantuje nie tylko dobre zdrowie, ale także lepszą kondycję skóry i włosów. Przyczynia się także do oczyszczenia komórek ciała z toksyn i poprawy metabolizmu.

Niestety, ogromnie znaczenie odgrywa gleba, w której rosną spożywane przez nas owoce i warzywa. W miejscach dotkniętych smogiem zanieczyszczone jest bowiem nie tylko powietrze, ale także (a może przede wszystkim) wody opadowe. Za ich pośrednictwem do gleby przenika m.in. jeden z najbardziej toksycznych składników smogu - benzo(a)piren, który gromadzi się w organizmie i może powodować raka, wpływać negatywnie na płodność oraz płód rozwijający się w łonie matki. Dlatego powinniśmy dołożyć wszelkich starań i, w miarę możliwości, wybierać żywność z rejonów uchodzących za czyste ekologicznie (jak np. Jura Krakowsko-Częstochowska). Dobrym nawykiem jest płukanie warzyw i owoców w roztworze wody i octu winnego lub jabłkowego. W ten sposób pozbędziemy się części pestycydów i środków chemicznych.

Reasumując, walka ze smogiem ma szanse na powodzenie wyłącznie wtedy, gdy podejdziemy do niej kompleksowo. Szczególną uwagę należy poświęcić nie tylko oczyszczaniu powietrza, ale także jakości, spożywanych każdego dnia, produktów. Niewielki wysiłek na co dzień (przy szukaniu tych nieskażonych i ekologicznych) może uratować nasze zdrowie, a nawet życie.


Artykuł powstał we współpracy z marką Jurajska.

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje