Polacy pochłaniają je na potęgę. Zwiększają ryzyko raka żołądka

Naukowcy zbadali, jaki wpływ na ryzyko występowania raka żołądka mają m.in pierogi
Naukowcy zbadali, jaki wpływ na ryzyko występowania raka żołądka mają m.in pierogi123RF/PICSEL

Sód a ryzyko raka żołądka

Zobacz również:

    Najczęściej rak żołądka pojawia się po 50. roku życia
    Najczęściej rak żołądka pojawia się po 50. roku życia123RF/PICSEL

    Jakie są przyczyny występowania raka żołądka?

    • ból w nadbrzuszu 
    • zgagę 
    • niestrawność 
    • nudności 
    • spadek masy ciała 
    • brak apetytu 
    • szybkie uczucie sytości po posiłku 
    • wymioty

    Jaka jest rola sodu w organizmie?

    • równowagę kwasowo-zasadową
    • równowagę osmotyczną
    • funkcjonowanie układu nerwowego i przekaźnictwo nerwowe
    • prawidłową pracę mięśni
    Wyniki wskazały, że nadmierne spożywanie makaronów i pierogów zwiększa częstotliwość występowania nowotworu w układzie pokarmowym
    Wyniki wskazały, że nadmierne spożywanie makaronów i pierogów zwiększa częstotliwość występowania nowotworu w układzie pokarmowym123RF/PICSEL
    „Na zdrowie: Banany. Kaloryczne ale bardzo zdrowe POLSAT GOInteria.tv