ZDROWIE | Piątek, 15 stycznia 2021 (10:36)
Orzechy pekan mają szereg wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Po co szukać pekan, skoro mamy swoje orzechy włoskie i laskowe? Choćby dla urozmaicenia jadłospisu. Organizm funkcjonuje optymalnie, gdy w skali miesiąca zjadamy 60 różnych produktów, a większość z nas nie dobija nawet do połowy stawki. Orzechy pekan są sprzymierzeńcem pięknej sylwetki, lepszej sprawności umysłowej, dobrej kondycji serca. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
1 / 4
Są duże, dostępne w sprzedaży zarówno w skorupkach, jak i obrane. Mają delikatny smak i maślaną konsystencję. Można jeść je solo, albo dodawać do sałatek, owsianek, jogurtów, deserów, ciast i ciasteczek. Dobrze komponują się z serami i mięsem, a także rybami. Smakiem orzechów pekan warto wzbogacić pesto czy domowej roboty hummus. Dostępne są również solone, suszone i kandyzowane.
Źródło: 123RF/PICSEL