ZDROWIE | Środa, 16 czerwca 2021 (15:54)
Jak mantrę powtarzamy, że najwięcej zyskujemy zjadając warzywa i owoce na surowo. Ale czy zawsze? Okazuje się, że również od tej reguły jest wyjątek, a nazywa się „pomidor”. Wykarmione słońcem pachną i skutecznie kuszą zmysły, dlatego chętnie dodajemy je do sałatek, kanapek czy jajecznicy. Oprócz delektowania się smakiem, jedząc pomidory, zaopatrujemy organizm w wiele cennych składników odżywczych. Kiedy wygrywają świeże, a kiedy poddane obróbce termicznej? Sprawdź, bo warto!
1 / 5
Jako dzieci chętnie graliśmy w „pomidora” i chyba z natury lubimy to warzywo. Jest soczyste i smaczne, zwłaszcza, gdy dojrzewa w pełnym słońcu. Pomidor jest przedstawicielem tych produktów, po które demokratycznie sięgają zarówno miłośnicy mięsnego, jak i roślinnego jadłospisu. Czym wygrywa? Ma kilka mocnych argumentów. Zacznijmy od serca.
Źródło: 123RF/PICSEL