ZDROWIE | Poniedziałek, 20 lipca 2020 (12:01)
Tańszy zamiennik cukru coraz chętniej wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym. Powstaje w wyniku oczyszczenia i zagęszczenia wodnych roztworów dobrze nam znanych cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Nie tylko nie ma żadnej wartości odżywczej, ale ma też szkodliwy wpływ na zdrowie.
1 / 6
Dlaczego przemysł spożywczy tak lubi syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy może być stosowany bez konieczności uprzedniego rozpuszczania, co ułatwia rozlewanie do opakowań, transport i dozowanie w procesie produkcji. Ma płynną konsystencję, bardzo niską lepkość, sam nie ulega krystalizacji, a po zmieszaniu zapobiega krystalizacji cukru z buraków. Jest stabilny mikrobiologicznie. Wszystkie te cechy w połączeniu z niską ceną syropu glukozowo-frutozowego powodują, że jest w przemyśle spożywczym wykorzystywany chętniej niż sacharoza.
Źródło: 123RF/PICSEL