ZDROWIE | Wtorek, 2 kwietnia 2019 (15:11)
Wiadomo nie od dziś, że najzdrowiej jest jeść produkty sezonowe. Każda pora roku charakteryzuje się inną gamą warzyw i owoców pojawiających się na targach. Co zatem jeść wiosną? Możliwości jest mnóstwo. Przedstawiamy pięć wybranych produktów, które wzmocnią odporność, dodadzą energii i najlepiej oczyszczą z toksyn po zimie. Jakie skarby w sobie zawierają i dlaczego to właśnie je najlepiej wybrać?
1 / 5
Seler naciowy. Bogaty w witaminy z grupy B, witaminę E, C i A. Sok i olejek eteryczny z selera naciowego działają kojąco na układ nerwowy i krążenia. Regularne jedzenie tego warzywa przyczynia się do zlikwidowania obrzęków, regulując tym samym gospodarkę wodną organizmu. Może również zmniejszyć także bóle reumatyczne. Możesz dodać go do zupy, zapiekanki, lub zjeść na surowo z dipem.
Źródło: 123RF/PICSEL