ZDROWIE | Czwartek, 23 maja 2019 (15:08)
Ostatnimi czasy coraz częściej staramy się zastępować biały cukier innymi słodkimi substancjami, które mają być zdrowsze – i dobrze. Nie od dziś wiadomo, że sacharoza jest bardzo szkodliwa - silnie uzależnia i powoduje wiele chorób. W trosce o zdrowie rezygnujemy ze słodzenia kawy i herbaty oraz jedzenia słodyczy, jednak nie odmawiamy sobie owoców czy soków owocowych, które często „pochłaniamy” bez umiaru. Czy jest to dobre wyjście?
1 / 4
Najbardziej popularne substancje słodzące, które możemy znaleźć w większości napojów składają się z dwóch prostych cukrów: glukozy i fruktozy. O ile glukoza jest cukrem produkowanym przez każdą komórkę naszego ciała, a przez to substancją niezbędną do życia, o tyle fruktoza jest nam całkowicie zbędna. Organizm człowieka jej nie produkuje, a w historii ewolucji cukier ten nie był spożywany jedynie w postaci dojrzałych owoców.
Źródło: 123RF/PICSEL