ZDROWIE | Poniedziałek, 19 sierpnia 2019 (13:58)
Zaparcia nie są może najbardziej wdzięcznym tematem świata, ale kto choć raz cierpiał z ich powodu ten wie, że jest to dolegliwość przykra i bardzo męcząca. Oczywiście zdarza się, że problemy z wypróżnieniem są spowodowane przez różnego typu choroby lub przyjmowane leki. Najczęściej jednak są wynikiem nieprawidłowej diety. Co więc jeść, gdy dokuczają nam zaparcia?
1 / 10
Śliwki Śliwki lub suszone śliwki to pierwszy produkt, który przychodzi nam do głowy, gdy dawno nie byliśmy w toalecie. Dlaczego? Te owoc jest niezwykle bogaty w błonnik – każda śliwka zawiera go nawet 1 gram. Błonnik zaś wypełnia nasze jelita sprawiając, że trawiony pokarm szybciej się przesuwa. Śliwki zawierają też fruktany i sorbitol, które mają działanie przeczyszczające.
Źródło: 123RF/PICSEL