ZDROWIE | Czwartek, 15 października 2020 (09:19)
Odporność jest uwarunkowana licznymi czynnikami, w których ważną rolę odgrywa sposób odżywiania. Duże znaczenie ma zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, a także odpowiednia ilość snu. Jesień i zima to czas zwiększonej zachorowalności i zmniejszonej odporności organizmu, dlatego warto w tym okresie zwrócić uwagę na produkty wzmacniające system immunologiczny.
1 / 3
Warzywa i owoce są źródłem licznych składników mineralnych i witamin, obowiązkowe w diecie każdego, kto dba o zdrowie i odporność. Szczególnie ważne jest włączenie do diety tych, które zawierają witaminę C i beta karoten. Do warzyw i owoców będących najbogatszym źródłem witaminy C zalicza się: brukselkę, chrzan, jarmuż, paprykę czerwoną i zieloną, natkę pietruszki, szpinak, kalafiora i kalarepę oraz porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytrynę, grejpfrut i pomarańczę. Aby zaopatrzyć organizm w odpowiednie ilości beta karotenu, nie można zapominać o marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawie, szczypiorku, papryce czerwonej i boćwinie.
Źródło: 123RF/PICSEL