ZDROWIE | Wtorek, 27 października 2020 (14:12)
Wyroby masarskie cieszą się w Polsce dużą popularnością. Chętnie je kupujemy i zajadamy się nimi niemal codziennie. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak produkuje się wędliny i co zawierają w swoim składzie? Nie bez powodu wiele osób, które poznały tę „tajemnicę”, zrezygnowało z ich jedzenia.
1 / 10
Do produkcji wędlin wykorzystuje się mięso wieprzowe, wołowe bądź drobiowe z dodatkiem przypraw i mieszanek peklujących. Producenci mają na celu stworzenie wyrobów przede wszystkim smacznych, o atrakcyjnym wyglądzie, konsystencji i długiej trwałości. W tym celu dodaje się do nich między innymi białko sojowe, karagen czy błonnik. Podczas produkcji wędlin, mięso jest mielone, a później łączone z innymi składnikami. W trakcie mieszania można uzyskać jednolitą pod względem spójności, koloru oraz smaku masę mięsną, która następnie jest dostarczana do sklepów jako wędlina. W taki sam sposób wyrabia się kiełbasy, parówki czy serdelki.
Źródło: 123RF/PICSEL