Najgroźniejsze konserwanty
ZDROWIE | Środa, 2 grudnia 2020 (13:23)
Z konserwantami mamy do czynienia na co dzień i trudno byłoby zupełnie je wyeliminować z diety. W końcu masowa produkcja żywności wymaga używania substancji zapewniających im trwałość. Producenci przekonują, że są dla nas bezpieczne – w końcu zostały dopuszczone do użytku. Niestety, na podstawie badań wiemy, że niektóre przyjmowane z pożywieniem regularnie i w dużych ilościach mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie.
1 / 8
Świadomość szybkiego wzrostu liczby chorób cywilizacyjnych sprawia, że jesteśmy coraz mniej ufni wobec produktów, które możemy dostać w sklepach. Chcąc jednak odżywiać się wyłącznie ekologicznie, musielibyśmy wydawać na jedzenie fortunę, przestać bywać w restauracjach, co więcej założyć własną plantację warzyw i owoców, a także hodować zwierzęta. Taki model żywienia z uwagi na brak innych możliwości, stosowali nasi dziadkowie. W dzisiejszych czasach dla większości ludzi nie jest to możliwe, a czasy diametralnie się zmieniły. Wraz z rozwojem cywilizacji wzrosło zapotrzebowanie na gotową żywność, którą dziś możemy dostać od ręki, za niewielkie pieniądze.
Niestety z biegiem lat przyszło nam doświadczyć również wzrostu zachorowań na nowotwory, choroby układu krążenia i otyłość, które w dzisiejszych czasach stały się prawdziwą plagą. W dużej mierze do złego stanu zdrowia Polaków przyczynia się siedzący tryb życia związany z wykonywaną pracą oraz „śmieciowa”, niezdrowa dieta.