ZDROWIE | Piątek, 11 grudnia 2020 (13:15)
Wiesz, że cebula jest zdrowa i dobrze byłoby częściej ją jadać, tylko co zrobić z tym upiornym zapachem? Które warzywa mają podobne właściwości i co warto wiedzieć o rodzinie warzyw cebulowych? Sprawdźmy!
1 / 6
Cebulowa rodzina jest lubianą w wielu kuchniach świata. Najpopularniejszymi przedstawicielami, obok cebuli, są: czosnek, szczypiorek i por. Wszystkie mogą być jadane na surowo i w tej formie przyniosą najwięcej korzyści leczniczych. Z uwagi na walory smakowe często poddaje się je obróbce termicznej. Są składnikami wielu preparatów leczniczych i domowych mikstur na wzmocnienie odporności. Skąd ich charakterystyczny smak i intensywny aromat? Wszystkie obfitują w cenne dla zdrowia olejki eteryczne i związki siarkowe.
Źródło: 123RF/PICSEL