ZDROWIE | Czwartek, 17 grudnia 2020 (11:31)
Ostatni miesiąc roku sprzyja biesiadowaniu i podjadaniu pyszności. Mamy piękną tradycję świąt Bożego Narodzenia, a już po kilku dniach celebrujemy sylwestra i witamy nowy rok. Trudno znaleźć człowieka, który w tym czasie nie zje więcej niż zazwyczaj. Znajdą się i tacy, którzy objedzą się do bólu. Zamiast biegać do apteki, warto zaopatrzyć kuchnię w naturalne remedia na przejedzenia, jednym z najlepszych jest gałka muszkatołowa.
1 / 4
O przyprawach myślimy zazwyczaj w kontekście smaku, co logicznie wynika z ich nazwy. Warto pamiętać, że mają one też szereg właściwości odżywczych i umiejętnie dobierane, przyniosą korzyści dla zdrowia. Wiele przypraw pobudza wydzielanie soków trawiennych i stymuluje procesy metaboliczne. Obok gałki muszkatołowej szczególne zasługi dla układu pokarmowego mają: imbir, cynamon, goździki, majeranek, koper, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn i wspierający pracę wątroby - ostropest plamisty. Dobrze wyposażyć kuchnie w ten zestaw przypraw. Mogą okazać się bezcenne, zwłaszcza w czasie obfitego ucztowania.
Źródło: 123RF/PICSEL