ZDROWIE | Poniedziałek, 11 stycznia 2021 (10:59)
Dziś znane na całym świecie, jednak niezmiennie najbardziej doceniane w krajach arabskich, gdzie, z uwagi na liczne właściwości odżywcze, nazywane są "chlebem życia". Przydomek jak najbardziej zasłużony, bo daktyle to skarbnica witamin, składników mineralnych, błonnika przeciwutleniaczy i działających jak aspiryna salicylanów. Kto powinien śmiało sięgać po te słodkie owoce, a komu nie będą wskazane? Sprawdźmy.
1 / 5
W Polsce najczęściej zjadane, bo powszechnie dostępne, są daktyle suszone. Dziś bez trudu zamówimy również świeże daktyle, które mogą być spożywane solo, jako pożywna przekąska, albo dodawane do sałatek warzywno-owocowych. Daktylowe nuty smakowe mogą być ciekawym dodatkiem do potraw mięsnych, dań z makaronem, potraw typu curry, porannej owsianki albo po prostu zamiennikiem słodyczy. W krajach arabskich ich zastosowanie jest zdecydowanie szersze. Z daktyli produkowana jest mąka do wypieku chleba pustyni, powstaje z nich miód palmowy, dżemy i słodycze.
Źródło: 123RF/PICSEL