ABC żywienia w depresji
ZDROWIE | Wtorek, 12 stycznia (09:34)
Depresja jest chorobą, która wymaga specjalistycznej pomocy lekarskiej, jednak właściwym modelem odżywiania możemy skutecznie wesprzeć organizm w powrocie do pełni sił. Zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu depresji warto wypełnić jadłospis wartościowymi produktami, które obfitują w węglowodany złożone, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12, żelazo, cynk i selen.
1 / 5
Jak mantrę powtarzamy: „Jestem tym, co jem”, rzadko myśląc, że odżywiamy nie tylko ciało. Komórki ludzkiego ciała cyklicznie obumierają, a na ich miejsce powstają nowe – tworzone z tego, co kryją talerze. Wybrane menu mocno wpływa również na samopoczucie, dlatego w trosce o zdrowie psychiczne warto uporządkować ten aspekt życia. Dieta przy skłonności do depresji jest niemal tożsama z zasadami zdrowego żywienia. Warto jednak dokładnie wypunktować, co będzie sprzymierzeńcem, a co wrogiem przy huśtawkach emocjonalnych, pogorszonym nastroju i depresji.