ZDROWIE | Środa, 17 lutego 2021 (07:50)
Dietetycy ostrzegają nas przed nim na każdym kroku, ale nie tylko on nam szkodzi. W codziennym menu aż roi się od substancji równie, jeśli nie jeszcze bardziej groźnych dla zdrowia. Czy na pewno ich unikasz?
1 / 6
Od lat jest na cenzurowanym. Nazywany białą śmiercią cukier, choć wciąż nadużywany, ma coraz mniej zagorzałych fanów. Chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę z jego szkodliwości. Za jednym zamachem odbiera zdrowie i dodaje zbędnych kilogramów. Nie oznacza to jednak, że jest najgorszym składnikiem naszej diety. Konkurencja jest spora, a negatywne działanie wielu z tych produktów bagatelizujemy. Powodem może być zwyczajny brak wiedzy, bo na co dzień rzadko o nich słyszymy. Czas nadrobić zaległości i jeśli nie całkowicie wyeliminować, to przynajmniej mocno ograniczyć ich spożycie.
Źródło: 123RF/PICSEL