ZDROWIE | Poniedziałek, 15 marca 2021 (10:21)
Zimą i na progu wiosny najcenniejsze są warzywa korzeniowe - to one najdłużej zachowują wartości odżywcze. Przywykliśmy już do marchwi i buraków czerwonych, zdecydowanie zbyt rzadko sięgamy po białą rzodkiew. Jej charakterystyczny, ostry smak powinien zająć ważne miejsce w marcowym menu – pomoże rozbudzić przewód pokarmowy i przygotować organizm na przywitanie wiosny.
1 / 5
Kuzynka popularnych rzodkiewek może być ich doskonałym zamiennikiem. Biała rzodkiew wciąż jest mylona z białą rzepą. Odróżnia ją ostrzejszy smak, mocniejszy aromat i zupełnie inny kształt. Jadalny korzeń rzepy jest kulisty, a rzodkwi podłużny. Jej miąższ soczysty, z wyraźnie ostrymi nutami smakowymi. Ta bomba wartości odżywczych pomoże wzmocnić zmęczony zimowymi niedoborami słońca organizm.
Źródło: 123RF/PICSEL