ZDROWIE | Środa, 14 kwietnia 2021 (07:54)
Lubię zerkać na ludzi, którzy robią zakupy. Ponoć najwięcej może o nas powiedzieć kosz na śmieci i kosz zakupowy. Czegokolwiek byśmy nie deklarowali, te dwa kosze wyłożą kawę na ławę. Zastanawiasz się czasem, jaki procent twoich zakupów stanowią warzywa? Celowo pytam właśnie o nie, bo są najzdrowsze. Owoce wygrywają słodszym smakiem i nierzadko wyglądem. Warzywa są bezkonkurencyjne jeśli mowa o nasyceniu wartościami odżywczymi przy jednoczesnej niskiej zawartości cukru. Dziś bierzemy pod lupę yam. Nie znasz go jeszcze? Zapraszam – nowości są nam teraz bardzo potrzebne.
1 / 4
Ze zdziwieniem przyjęłam informacje, że yam jest uprawiany również w Polsce, bo pnącze lubuje się w cieplejszym klimacie. Najwięcej gatunków rośnie w naturze, yam jest również plantowany w dużych ilościach w strefie tropikalnej i subtropikalnej. Naturalnie jest rośliną wieloletnią. W Polsce - z uwagi na niższe temperatury - jednoroczną i wykorzystywaną głównie dla celów dekoracyjnych. Bulwy wciąż nie podbiły zbyt wielu naszych serc. Może już czas to zmienić?
Źródło: 123RF/PICSEL