ZDROWIE | Piątek, 16 kwietnia 2021 (13:28)
Zdrowe to, zdrowe tamto, ale z czym to się je? Często spotykam się z takimi komentarzami. Do czego dodać małe czarne nasionka? Czarnuszka jest produktem uniwersalnym. Doskonale sprawdzi się w daniach ciepłych i zimnych, słodkich i wytrawnych. Warto zaprosić ja do stołu. Najlepiej na honorowe miejsce.
1 / 4
Niepozorna „mała czarna” skrywa gigantyczny potencjał zdrowia w każdym, pojedynczym ziarenku. Jej trzy czarne konie to: tymol, tymochinon i tymohydrokinon. Obfituje też w olejki eteryczne, witaminy (głównie A, E i witaminy z grupy B), składniki mineralne, na czele z wapniem, fosforem, żelazem, magnezem, potasem i cynkiem. Zawiera najcenniejsze kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6 i omega-9. W końcu olej z czarnuszki jest jednym z najzdrowszych.
Źródło: 123RF/PICSEL