ZDROWIE | Czwartek, 29 kwietnia 2021 (14:14)
Jest głównym składnikiem musztardy, czyli zimnego sosu, który podbił serca starożytnych Rzymian. Medycyna ludowa doceniła głównie walory lecznicze gorczycy, które - trzeba przyznać - są niebanalne. Dziś sprowadziliśmy gorczycę do roli jednej z wielu przypraw, lekceważąc jej właściwości zdrowotne. Warto sobie o nich przypomnieć, bo za nieco ponad dwa złote możemy mieć skuteczne antidotum na wiele bolączek.
1 / 6
W przypadku gorczycy mądrość ludowa wyprzedziła badania i publikacje naukowe. Już w starożytności wykorzystywano ją do leczenia zatruć, bólu brzucha i wszelkich dysfunkcji trawiennych. Nasionami gorczycy uśmierzano ból zębów i traktowano jak afrodyzjak. Stosowano powszechnie do pielęgnacji, a także leczenia skóry. Nawet w tak trudnych przypadkach, jak ukąszenia węży czy skorpionów. Dopiero później doceniono jej walory smakowe oraz korzystne właściwości metaboliczne.
Źródło: 123RF/PICSEL