ZDROWIE | Piątek, 14 maja 2021 (11:48)
Pamiętasz jeszcze czasy sprzed epoki instant? Jednym z ich symboli jest kompot, podawany nie tylko do niedzielnego obiadu. Później na polskich stołach pojawiły się wielkie butelki z napojami gazowanymi. Co w nich jest? Masa cukru i spora dawka chemii, a wszystko opakowane w plastik, którego cząstki są w organizmie każdego z nas. Może już czas zawrócić w stronę zdrowia? Zachęcam do przygotowania prostych i zdrowych kompotów. Dostępny w maju rabarbar może być ich wdzięczną bazą.
1 / 6
Wiele osób skarży się, że wciąż nie wypracowało nawyku picia wody, albo, że jej smak im nie wystarcza. Szukają czegoś, co ma wyrazisty smak. Brutalna prawda jest taka, że im więcej wysokoprzetworzonej żywności jest w naszym menu, tym kubki smakowe są w gorszej kondycji. Zaśmiecone, nie są w stanie wyczuć wielu subtelnych nut smakowych, dlatego poszukują wciąż słodszych i jeszcze silniej wzbogaconych chemicznie produktów.
Źródło: 123RF/PICSEL