ZDROWIE | Środa, 2 czerwca 2021 (10:25)
Polacy zjadają rocznie około 300 milionów litrów lodów, a ich spożycie wzrasta z każdym rokiem. Skąd w tym banalnie prostym deserze mlecznym chemiczne dodatki do żywności? Pomyśl, ilu trzeba sztuczek, by produkowane na masową skalę lody długo pozostały przydatne do spożycia i, co nie mniej ważne, by biznes był rentowny? Zanim sięgniesz po dostępne w sklepowych lodówkach przysmaki – sprawdź ich skład. W wielu jest tyle chemii, że jedzenie ich jest jak lizanie zimnej opony.
1 / 4
Lodziarnie rzemieślnicze rosną jak grzyby po deszczu, a wybór smaków może przyprawić o zawrót głowy. Hitem jednej z krakowskich są w tym sezonie lody z dodatkiem karmelizowanego boczku. Do odważnych świat należy. Cena za gałkę osiągnęła tu poziom pięciu złotych. Żeby czteroosobowa rodzina mogła wybrać się na lody i każda z osób zjadła dwie gałki, trzeba wydać 40 złotych. Ile litrów lodów z długą datą ważności można za to kupić? Sporo. Warto jednak przekalkulować czy to się opłaca. A pod uwagę wziąć nie tylko finanse, ale przede wszystkim zdrowie.
Źródło: 123RF/PICSEL