Reklama

Reklama

Miejsca, gdzie kupisz dobrą kawę

Kawę pijemy głównie dla pobudzenia. Któż z nas nie lubi w drodze do pracy napić się aromatycznego napoju? Jednak kawa to nie tylko kofeina. Znajduje się w nich także wiele substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Oprócz antyoksydantów, klasyczna „mała czarna” może dostarczyć nam też witamin i minerałów.

Jaką ilość kawy spożywać, aby móc czerpać korzyści z dobrych składników? Prozdrowotne właściwości gwarantuje tak zwane "umiarkowane spożycie", czyli około 300-400 miligramów kofeiny dziennie. Dla przeciętnego Kowalskiego oznacza to, że może spożyć mniej więcej pięć niewielkich filiżanek "małej czarnej".

Każdy z nas wie, że jest wiele rodzajów oraz metod parzenia kawy. Czarna, espresso, cold brew, mrożona, americano czy ostatni hit wakacji - tonic espresso... Lista zdaje się nie mieć końca. Aby przyrządzony napój smakował wyjątkowo wystarczy znać kilka podstawowych zasad. Jednak to nie wystarczy. Potrzebna jest znajomość odpowiedzi na pytanie: gdzie kupić dobrą kawę?

Reklama

Na stacji

Aby uzyskać napój z zakupionych przez siebie ziaren, musisz je własnoręcznie zaparzyć. Może to być trudne, zwłaszcza o poranku, gdy dodatkowe minuty w łóżku wydają się być najważniejsze. A może brak ci odpowiednich umiejętności i boisz się popsuć drogocenne ziarna? Rozwiązaniem jest kupno kawy w drodze do pracy. Gdzie jednak tego dokonać?

Pierwszą oczywistą odpowiedzią jest... stacja benzynowa. Czas skończyć z dawno już nieprawdziwym mitem o naparze niskiej jakości, który rzekomo można tam dostać. Wild Bean Cafe na stacjach BP oferuje amatorom czarnego napoju dwie mieszanki ziaren 100% Arabiki (Forza oraz Dolce). Dodatkowo na części stacji z tej sieci znajdziemy kawę przygotowaną w profesjonalnych ekspresach kolbowych.

Palarnia kawy

Oglądając telewizję często natykamy się na spoty reklamowe znanych marek kawy. Czy opisywane wspaniałe właściwości ziaren dostępnych w każdym markecie są prawdziwe? Masowa produkcja sprzyja niestety obniżeniu jakości przygotowywanych ziaren. Ma to oczywiście wpływ na walory smakowe. Pod wpływem niewłaściwej obróbki znikają także dobroczynne substancje zawarte w napoju.

Gdzie skierować w takim razie swoje kroki, gdy chcemy kupić dobrą kawę? Warto zrobić to bezpośrednio u producenta. Palarnie kawy zajmują się sprowadzaniem ziaren najwyższego gatunku. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na oznaczenie daty palenia kawy. Dlaczego to takie ważne? Ziarna niestety szybko wietrzeją, przez co nie uzyskamy naparu najwyższej jakości oraz świeżości.

Profesjonalne pijalnie kawy

Drip, chemex czy aeropress brzmią dla ciebie jak czarna magia? Wszyscy znajomi już próbowali nowych, modnych rodzajów kawy, a Ty nadal pijesz klasyczną "plujkę"? Każdy ma swoje nawyki, do których jest przywiązany, ale czasem warto skusić się na przetestowanie czegoś nowego. Nie musisz zastanawiać się jakie ziarna wybrać i skąd wyczarować specjalistyczny sprzęt.

Większość dużych miast posiada lokale, które oferują kawę parzoną przeróżnymi metodami. Podczas wizyty w takim lokalu barista pomoże ci wybrać ziarna oraz doradzi jaki rodzaj parzenia będzie dla nich najlepszy.  

Unikaj automatów!

Automaty z kawą na dobre są wpisane w rzeczywistość. Szpitale, szkoły, biurowce, centra handlowe. W każdym z tych miejsc spragniony kawosz teoretycznie może zaspokoić swoje pragnienie. Dlaczego nie jest to najlepszy pomysł?

Większość dostępnych urządzeń oferuje użytkownikom kawę najniższej jakości. Najczęściej są to produkty w proszku. Jedyne co uzyskamy z takiego napoju to cukier, mleko w proszku oraz różnego rodzaju substancje wzmacniające smak, emulgatory.... Skład takiej "kawy" pozostawia wiele do życzenia, jednak jest najbardziej opłacalny dla właścicieli automatów.

Decydując się na wypicie kawy w lokalu, możesz zapytać baristę o rodzaj podawanej mieszanki oraz sposób jej uprawy. Wiele miejsc chętnie legitymuje się certyfikatami potwierdzającymi dobre praktyki uprawy. Przykładem prowadzenia takich działań jest Wild Bean Cafe, które oferuje ziarna z certyfikatem UTZ. Oznacza to, że plantacje, z których pochodzą ziarna, są przyjazne dla środowiska, farmerów, a także społeczności lokalnych.

 

Wpis powstał we współpracy z BP.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje