ŻYCIE I STYL | Poniedziałek, 27 lipca 2020 (15:47)
Jest źle. Wyniki badań Inspekcji Handlowej raz po raz pokazują, że stołowanie się na mieście, szczególnie podczas wakacji, to opcja dla odważnych. Większość skontrolowanych lokali dopuszcza się uchybień. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę, by nie dać się oszukać.
1 / 9
Dany produkt lada chwila się przeterminuje, albo już jest mocno podejrzany? Trzeba się go pozbyć i to szybko! Wątróbka zaraz zacznie „chodzić”? Sprytni restauratorzy wiedzą, że reklama dźwignią handlu i w takich sytuacjach często robią akcję „Szef kuchni poleca” (nie mylić z „daniem dnia”) – i to wystarczy, kłopotliwa wątróbka wyprzedaje się na pniu. Oczywiście nie zawsze tak się dzieje, ale warto mieć to na uwadze i zachować czujność, zwłaszcza w lokalach, w których jesteśmy pierwszy raz – danie polecane przez szefa kuchni (wyeksponowane np. w dziennym menu czy na specjalnej planszy) może być zdecydowanie mniej atrakcyjne, niż się wydaje.
Źródło: 123RF/PICSEL