Czego unikać w żywności

Półki w sklepie uginają się z żywnością, w której pełno jest sztucznych barwników i konserwantów. Jak odnaleźć się w tym gąszczu nazw i cyferek. Który składnik ma dziwną nazwę, a którego powinniśmy się wystrzegać?

E 123 (amarant) - barwnik dodawany do ciast w proszku, galaretek w proszku, płatków zbożowych, kasz, napojów, przetworów z czarnej porzeczki. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę.

Reklama

E 160 b - (annato, biksyna, norbiksyna) - barwnik stosowany w margarynach, wypiekach, płatkach śniadaniowych, nabiale, wędzonych rybach. Może powodować skłonności do bólu głowy.
E 951 (aspartam) - preparat zastępujący cukier. Składnik niektórych gum do żucia, napoi dietetycznych i bezalkoholowych, kawy rozpuszczalnej. Może powodować bóle głowy, zmęczenie, nadpobudliwość.
E 122 (azorubina) - barwnik. Stosowany w niektórych sosach, wyrobach cukierniczych, galaretkach w proszku. Może wzmagać astmę, nadpobudliwość. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę.

E 249-252 (azotany i azotyny) - konserwanty i utrwalacze koloru. Stosowane w kiełbasach, szynkach, bekonach, przetworach mięsnych konserwowych i marynowanych mięsach, salcesonach. Mogą być przyczyną zawrotów głowy, mdłości, wymiotów.

E 210-213 (kwas benzoesowy i benzoesany) - konserwanty stosowane w niskokalorycznych dżemach, produktach do smarowania pieczywa, bezalkoholowych napojach, sokach owocowych, lodach, gumach do żucia. Mogą powodować reakcje alergiczne, podrażnienia żołądka, nadpobudliwość. Nie powinny go używać osoby uczulone na aspirynę.

E 230 (bifenyl) - konserwant, środek grzybobójczy stosowany do odkażenia niektórych owoców. Jeśli jego resztki zostaną na skórce owoców może podrażniać oczy i nos, powodować wymioty i nudności. Jest toksyczny dla wątroby.

E320 - 321 (BHA i BHT) - przeciwutleniacz i konserwant stosowany w koncentratach pomidorowych, tłuszczach i olejach, produktach odtłuszczonych, margarynach, przetworach mięsnych i lodach, płatkach śniadaniowych, rybach oraz piwie. Może powodować m.in. senność, pokrzywkę, katar sienny i ból głowy.

Dowiedz się więcej na temat: Katar | konserwanty | owoców

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje