Herbata - zielona, czerwona czy czarna?

Napisano już o niej wiele. Co roku powstaje kilkadziesiąt naukowych publikacji o prozdrowotnych właściwościach herbaty i wiele artykułów opisujących jej smak, aromat, ceremonię parzenia, przepisy kulinarne z jej zastosowaniem itp.

Badania archeologiczne dowodzą, że napar z liści herbaty jest znany już od 5 tysięcy lat. Chiny i Indie są największymi i najbardziej znanymi jej producentami i tam też najwcześniej doceniono walory smakowe i zdrowotne tej rośliny. Teraz miliony ludzi na całym świecie piją codziennie herbatę. Orzeźwiający efekt tego napoju to wynik zawartości kofeiny. Ale herbata ma znacznie więcej cennych składników. Jej aromat, właściwości smakowe i lecznicze zależą od regionu, w którym jest uprawiana, klimatu i sposobu przetworzenia liści. Krzew herbaty należy do rodzaju Camellia spp., wyróżniamy dwa jej gatunki - Camellia sinensis - herbata chińska i Camellia assamica - herbata indyjska, która zawdzięcza swą nazwę prowincji - Assam.

Reklama

Herbata zielona powstaje po szybkim ogrzaniu świeżych liści para wodną i wysuszeniu.

Herbata czarna otrzymywana jest w procesie fermentacji enzymatycznej, dzięki czemu uzyskuje charakterystyczny smak i barwę, ale część związków ulega utlenieniu.

Herbata czerwona znana jest pod nazwą Pu-Erh i często mylona z herbatą Oolong oraz Rooibos. W celu jej otrzymania liście herbaciane poddawane są fermentacji z udziałem mikroorganizmów.

Najlepiej przebadana jest aktywność biologiczna zielonej herbaty, związana z obecnością związków polifenolowych - katechin, wśród których najcenniejsze są estry kwasu galusowego (EGCG, ECG).

Udowodniono, że picie zielonej herbaty:

• hamuje rozwój chorób degeneracyjnych, w których rozwoju biorą udział wolne rodniki,

• hamuje procesy miażdżycowe naczyń wieńcowych i mózgowych (profilaktyka przed zawałem i udarem),

Dowiedz się więcej na temat: aromat | smak | przepisy kulinarne | czerwona | herbata | zielona herbata

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje