Reklama

Herbata - zielona, czerwona czy czarna?

Napisano już o niej wiele. Co roku powstaje kilkadziesiąt naukowych publikacji o prozdrowotnych właściwościach herbaty i wiele artykułów opisujących jej smak, aromat, ceremonię parzenia, przepisy kulinarne z jej zastosowaniem itp.

Badania archeologiczne dowodzą, że napar z liści herbaty jest znany już od 5 tysięcy lat. Chiny i Indie są największymi i najbardziej znanymi jej producentami i tam też najwcześniej doceniono walory smakowe i zdrowotne tej rośliny. Teraz miliony ludzi na całym świecie piją codziennie herbatę. Orzeźwiający efekt tego napoju to wynik zawartości kofeiny. Ale herbata ma znacznie więcej cennych składników. Jej aromat, właściwości smakowe i lecznicze zależą od regionu, w którym jest uprawiana, klimatu i sposobu przetworzenia liści. Krzew herbaty należy do rodzaju Camellia spp., wyróżniamy dwa jej gatunki - Camellia sinensis - herbata chińska i Camellia assamica - herbata indyjska, która zawdzięcza swą nazwę prowincji - Assam.

Reklama

Herbata zielona powstaje po szybkim ogrzaniu świeżych liści para wodną i wysuszeniu.

Herbata czarna otrzymywana jest w procesie fermentacji enzymatycznej, dzięki czemu uzyskuje charakterystyczny smak i barwę, ale część związków ulega utlenieniu.

Herbata czerwona znana jest pod nazwą Pu-Erh i często mylona z herbatą Oolong oraz Rooibos. W celu jej otrzymania liście herbaciane poddawane są fermentacji z udziałem mikroorganizmów.

Najlepiej przebadana jest aktywność biologiczna zielonej herbaty, związana z obecnością związków polifenolowych - katechin, wśród których najcenniejsze są estry kwasu galusowego (EGCG, ECG).

Udowodniono, że picie zielonej herbaty:

• hamuje rozwój chorób degeneracyjnych, w których rozwoju biorą udział wolne rodniki,

• hamuje procesy miażdżycowe naczyń wieńcowych i mózgowych (profilaktyka przed zawałem i udarem),

• wspomaga profilaktykę i leczenie chorób układu nerwowego (Alzheimer, Parkinson),

• obniża poziom "złego cholesterolu", czyli jego frakcji LDL, podwyższa zaś HDL czyli frakcję korzystną.

• przeciwdziała koagulacji płytek krwi (podobnie do aspiryny), obniża ciśnienie

• działa przeciwnowotworowo - hamuje rozwój nowotworów, zmniejsza zapadalność na raka poprzez neutralizację kancerogenów,

• działa antybakteryjnie (antyadhezyjnie), zapobiega próchnicy zębów i parodontozie,

• działa antywirusowo,

• chroni skórę przed promieniowaniem UV (absorpcja UV, likwiduje rodniki)

Warto więc sięgnąć po filiżankę zielonej herbaty, po to, by zachować zdrowie, młodość mi urodę. Japończycy żyją średnio o 7 lat dłużej niż Polacy. Szczupli, zdrowi seniorzy wypijają po kilka filiżanek herbaty dziennie.

Problemem krajów rozwiniętych jest epidemia otyłości. Amerykanie realizują prawie 900 mln recept rocznie na środki odchudzające! Tymczasem wykazano, że zielona herbata wspomaga odchudzanie zwiększając metabolizm tłuszczów oraz zmniejszając ich przyswajanie. Katechiny herbaty, głównie EGCG, intensyfikują rozpad tkanki tłuszczowej, zmniejszają aktywność enzymu kontrolującego proces gromadzenia tłuszczu zapasowego, a także zmniejszają aktywność lipaz, rozkładających trójglicerydy.

Aby schudnąć popijajmy zieloną herbatę przez cały dzień, bardzo korzystne jest jej picie po posiłku.

Jako skuteczny środek na odchudzanie, reklamy polecają herbatę czerwoną. Czy ma to pokrycie w faktach?

Analiza składu chemicznego herbaty czerwonej pokazuje, że ma ona znacznie mniejszą zawartość katechin. Na przykład, stężenie EGCG wynosi 1.7-1.9 mg/ml w zielonej a w Pu-erh tylko 0.03-0.04 mg/ml. Jednak czerwona herbata również wpływa pozytywnie na procesy trawienne, reguluje przemianę materii.

W 2005 r opublikowano wyniki badania wpływu herbaty zielonej, Oolong, Pu-erh i czarnej na poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz na masę ciała - herbata Pu-erh okazała się bardziej aktywna niż czarna i Oolong.

Mgr farm. Jacek Ostrowski

Artykuł pochodzi z magazynu GABI.net-Estetyka & Zdrowie nr 2/2006

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Gabi.net - Estetyka&Zdrowie
Dowiedz się więcej na temat: aromat | smak | przepisy kulinarne | czerwona | herbata | zielona herbata
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy