Poznajmy moc wigilijnych potraw

Nasi przodkowie przypisywali wielu pokarmom właściwości magiczne. Wierzyli, że mogą im one zapewnić zdrowie i bogactwo.

Kapusta

Reklama

• Uważano, że ma ona wielką moc, która chroni od złego i zapewnia niespożytą siłę oraz witalność.

• Potrawy z kapusty miały przyciągać dostatek i pomyślność. Natomiast kapusta gotowana z grzybami bądź grochem zapewniała dobre zdrowie.

Mak

• Był przede wszystkim uznawany za symbol płodności. Kojarzono go również z wieczną młodością, zdrowiem, nieśmiertelnością oraz energią.

• Mak musiał się znaleźć na stole przynajmniej w jednej potrawie, która miała zapewnić domownikom pomyślność i bogactwo, a także... potomków.

Grzyby

• Według ludowych wierzeń umożliwiały one nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych,

stanowiły pokarm dla duchów. Dlatego też były konieczne podczas magicznych obrzędów.

• Podawane podczas wieczerzy wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli. Potrawy z grzybami miały przynieść szczęście i pomyślność oraz zapewnić dostatek.

Buraki

• Symbolizowały długowieczność, dobre zdrowie, a także nieprzemijającą urodę.

Barszcz z buraków zawsze był podawany jako pierwszy i miał zapewnić siły na cały przyszły rok.

Śliwki

• Podobnie jak buraki to symbol długowieczności. Chroniły też przed złem i niepowodzeniem.

Kompot ze śliwek lub potrawy z ich dodatkiem miały zapewnić pomyślność i szczęście.

Pszenica

• Każdy rodzaj zboża uznawano za źródło witalności, siły, dostatku, a także płodności.

• Dania z pszenicy miały zapewnić pomyślność finansową, urodzajne plony, a także zdrowie.

Fasola

• Nasi przodkowie przypisywali jej moc płodności i urodzaju, a także przyciągania pieniędzy.

• Dania z fasolą miały jednak zapewnić nie tylko bogactwo, ale też zgodę i miłość.

Jabłka

• Uznawane były za symbol miłości, zgody i nieśmiertelności.

• Jabłka na wigilijnym stole lub powieszone na choince miały gwarantować siłę i długowieczność.

Miód

• Miód to jeden z najstarszych i najważniejszych symboli, otoczony wielkim szacunkiem. Wierzono, że ochrania przed złem, zapewnia radość i dostatek.

• Dania z miodem miały przyciągnąć szczęście, miłość oraz powodzenie w każdej dziedzinie.

• Wigilijne pierniki to pozostałość dawnych placków z miodem, które składano w ofierze bogom, by zyskać ich przychylność.

• Wszystkie wypieki z mąki miały zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku, obfitość oraz zamożność.

Orzechy

• Oznaczały mądrość. Były też uważane za znak pojednania, sprawiedliwości i lojalności.

Wierzono, że zapewniają płodność oraz bogactwo.

• Dania z orzechami, a także migdałami miały przynieść zamożność i pomyślność.

Ryba

• Symbolizuje harmonię, sprawiedliwość, mądrość i wolność. Dla chrześcijan ryba ma szczególne znaczenie, to znak początku, odrodzenia, nieśmiertelności, miłości, obfitości i płodności.

• Najczęściej podawanymi rybami na wigilijnym stole są: karp, śledź, pstrąg i dorsz. Dania z ryb miały zapewnić dostatek, siłę, zdrowie oraz powodzenie w interesach.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: jabłka | ryba | miód | znak | buraki | symbol | kapusta | przodkowie | Boże Narodzenie | potrawy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje