Reklama

Przekąski w sam raz na imprezę

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Od czego zacząć? Zasada pierwsza: musi być oryginalnie i odrobinę wykwintnie, co nie znaczy - drogo. Po drugie - całość sylwestrowego albo karnawałowego przyjęcia najlepiej wcześniej zaplanować (lista zakupów to podstawa!), żeby uniknąć nerwowych przygotowań "za pięć dwunasta". Jeśli zamierzamy bawić się nie w luksusowym hotelu, ale w gronie najbliższych przyjaciół, możemy śmiało zaproponować im podział kulinarnych obowiązków.

Zdjęcie

fot. Borys Czonkow /MWMedia
fot. Borys Czonkow
/MWMedia
Nie tylko kanapki...

W zasadzie nie powinniśmy z nich rezygnować, ale podać je inaczej niż na co dzień. Najlepszą kanapkową bazą będzie pieczywo chrupkie, pumpernikiel lub pieczywo tostowe. Kromki chleba tostowego smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut. Wyciągamy, gdy się zrumienią, a następnie wycinamy z nich fantazyjne kształty, za pomocą...foremek do ciastek. Szczególnie oryginalnie wyglądają gwiazdki. Mniejsze foremki można wykorzystać np. do wycinania kółek czy gwiazdek z plasterków wędliny (polędwica, szynka konserwowa itp.). Do takich kanapek, oprócz wędlin i trójkątnych plasterków żółtego sera, pasują wszelkiego rodzaju pasty - jajeczne, serowe, rybne, a do dekoracji - pomidorki cherry, papryka konserwowa, pokrojona w paski, korniszony, miniaturowa kukurydza, oliwki i kwiatki wycięte z rzodkiewki (nacinamy brzeg rzodkiewki w "zygzak", następnie delikatnie rozdzielamy ją na dwie połowy). Przydadzą się także świeże zioła, np. tymianek i bazylia.

Reklama

Oprócz kanapek, karnawałową karierę na pewno zrobią różnego rodzaju koreczki np. z sera camembert i orzechów w białym winie. Krążek sera kroimy na kawałki, tak jak tort. Z boku wciskamy połówki włoskich orzechów. Każdy kawałek polewamy łyżką białego, wytrawnego wina, posypujemy posiekanymi orzechami i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Przed podaniem, w porcje wbijamy wykałaczki. Kolorowym akcentem będą faszerowane pomidory. Wybieramy 8 dojrzałych i ścinamy ich wierzchy, a łyżeczką usuwamy miąższ i pestki. Wnętrza solimy i posypujemy pieprzem. 25 dag żółtego, pikantnego sera kroimy w drobną kostkę, dodajemy odsączony groszek z puszki i majonez (wystarczy ok. pół szklanki) - wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Takim farszem nadziewamy pomidory i układamy je na półmisku na liściach sałaty.

Ogórkowa wariacja na temat nadziewanych warzyw to łosoś w łódeczce. Potrzebne będzie 5 świeżych ogórków (do 20 cm długości), 2-3 plastry wędzonego łososia, sól, natka pietruszki i sok z połówki cytryny. Ogórki obieramy ze skórki, przekrawamy i usuwamy pestki. Połówki solimy i układamy wydrążoną stroną do spodu na ściereczce albo papierowym ręczniku. Łososia siekamy drobno i skrapiamy sokiem z cytryny. Środki ogórków wykładamy listkami pietruszki, wypełniamy łososiem i dekorujemy pietruszką również na wierzchu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Archiwum

Zobacz również

  • Mr. Pebble i Gruda

    Powieść o miłości i śmierci w PRL, napisana słodko-gorzkim stylem. O rodzącej się w trudnych czasach miłości, mężczyźnie, który zawiódł i kobiecie, która nie miała wyboru... więcej

Reklama

Skomentuj artykuł: Przekąski w sam raz na imprezę

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7152

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

DBAMY O JAKOŚĆ! WYROŻNIJ ZA 1,23 PLN

Koszt całkowity SMS 1,23 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (3)

Dodaj komentarz

Reklama

Reklama