Tarataletki - jajka

Ciastka z pomysłem.

Składniki na 12 sztuk:

Reklama

- 175 g masła,

- 200 g cukru,

- 250 g maki,

- jajko,

- puszka moreli,

- 2 blaty żelatyny,

- 500 g twarożku,

- 5 łyżek soku z cytryny,

- 200 g śmietany,

- 2 opakowania cukru waniliowego,

- do dekoracji: cukier puder, mięta,

- mąka do podsypywania, tłuszcz do foremek

Przygotowanie:

Z masła w płatkach, 100 g cukru, jajka i mąki przygotować kruche ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować do grubości ok. 7 mm. Powycinać foremkami do tartaletek. Foremki natłuścić, ułożyć w nich ciasto, lekko docisnąć na brzegach i kilkakrotnie ponakłuwać. Ponownie odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Piec w rozgrzanym do 200 st. piekarniku 17-20 minut. Morele osączyć, żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Twarożek, sok z cytryny i 100 g cukru wymieszać, dodać roztopioną żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i mieszać do masy. Ostudzone tartaletki oprószyć po brzegach cukrem pudrem, nakładać krem a następnie polówki moreli. Dekorować miętą.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 1490 kJ/356 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje