Tradycje kulinarne Japonii

Od kiedy Japończycy jadają sushi? Czy gospodarzowi wypada samemu napełnić kieliszek alkoholem? Czy ryż jest podstawowym pożywieniem Japończyków?

Kiedy w Japonii pojawiły się pierwsze restauracje - wcześniej czy później niż we Francji?

Reklama

Jakiej potrawy nigdy nie spróbuje cesarz? Z czego w Kraju Kwitnącej Wiśni przygotowuje się desery i słodycze?

Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziecie Państwo w książce "Tradycje kulinarne Japonii" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek - pierwszej w Polsce publikacji poświęconej japońskiej kulturze żywieniowej.

Opinie recenzentów

"W sumie mamy do czynienia z książką interesującą i oryginalną, ze wszechmiar godną wydania drukiem. Z całym przekonaniem stwierdzam, że oczekują tego rzesze Czytelników zainteresowanych egzotycznymi tradycjami kulinarnymi dalekiego Nipponu" - prof. dr hab. Józef Włodarski

"Co ważne jednak, Tradycje kulinarne Japonii nie są suchą listą potraw oraz dat, kiedy pojawiły się one na japońskim stole. Autorka umiejętnie umieszcza japońskie obyczaje żywieniowe w kontekście zarówno kuchni światowej i dalekowschodniej, jak i historii Japonii. Czytelnik poznaje więc nie tylko podział potraw japońskich, historię półproduktów dla nich charakterystycznych, dzieje i przeobrażenia samych potraw, ale także ich tło kulturowe i obyczajowe. (...) Wśród tych wszystkich zalet książka ma niestety jedną wadę: po jej przeczytaniu trudno powstrzymać się od odwiedzin w japońskiej restauracji" - dr Maciej Kanert.

Autorka: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (ur. 1982 r.), magister japonistyki Uniwersytetu Warszawskiego, studentka indologii. Interesuje się historią kuchni regionalnych ze szczególnym uwzględnieniem kuchni azjatyckich. Od ponad dwóch lat opracowuje i prowadzi kursy kulturowe oraz kulinarne.

"Tradycje kulinarne Japonii", Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Wydawnictwo: Hanami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje