Z myślą o tradycyjnych świętach

Święta to czas wyjątkowy, pełen ciepła, radości i spotkań w rodzinnym gronie.

To taki moment w roku, kiedy zapominamy o codziennej gonitwie, przyziemnych problemach i z przyjemnością oddajemy się urokom świątecznych tradycji.Majtasy, wiejskie filety śledziowe, filety śledziowe po kaszubsku z łagodną papryką czy śledź z łososiem w sosie śmietanowym to propozycje dla wszystkich wielbicieli tradycyjnej kuchni. Boże Narodzenie to jedno z najbardziej rodzinnych i zarazem jedno z najbardziej magicznych świąt obchodzonych w polskiej tradycji. Ta magiczna atmosfera panuje głównie w Wigilię z którą związanych jest najwięcej obrzędów i wierzeń. W dawnej Polsce Wigilia Bożego Narodzenia uważana była za dzień, którego przebieg miał decydować o całym roku. Dlatego w sposób szczególny dbano o odpowiednią oprawę oraz atmosferę panującą tego dnia. Wiele obrzędów i zwyczajów zachowało się do dnia dzisiejszego. Tak jak przed laty tradycyjna wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdki na niebie a na wigilijnym stole spotkamy 12 postnych dań wśród których królują ryby. Mało kto jednak wie, że ryby, które obecnie są podstawą wigilijnej wieczerzy, pojawiły się na polskich stołach o wiele później niż tradycyjne potrawy ze zbóż, warzyw, grzybów i owoców. Początkowo spożywano je wyłącznie na dworach lub w bogatych klasztorach, jadali je także rybacy. Później zwyczaj ten zakorzenił się w polskiej tradycji, także wśród ludu i ryba stała się podstawowym elementem wigilijnej wieczerzy. Również teraz do obowiązkowych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole, należy karp oraz śledź, z którego różnorodnych sposobów przyrządzania słynie tradycyjna kuchnia polska.

Reklama

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!"

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje