Co jest zdrowsze?

Twoje dziecko skończyło rok? Zastanawiasz się, czy i jak masz zmienić jego jadłospis? Uważaj,nie wszystkie "dorosłe" przysmaki są dla niego... Sprawdź, które wybrać!

Pierwsze urodziny smyka to dla nas, rodziców, moment dumy i... ulgi, że najtrudniejszy czas już jest za nami. Pojawia się pokusa, żeby maluszka w niektórych sprawach traktować niemal jak dorosłego. O ile jednak malec już niczym starszak może decydować o tym, którą bluzeczkę spodenki dziś założy, to kwestią diety wciąż rządzą dość precyzyjne zasady. Naprawdę, nie powinno się ich lekceważyć!

Reklama

Coś dobrego i smacznego

Owszem, roczny maluch może już jeść większość potraw, które mają na swoich talerzach dorośli, pod warunkiem jednak, że rodzice uważają na to, by w domu jadło się zdrowo. Panierowane i smażone na tłuszczu kotlety, słodkie napoje gazowane i chipsy na przegryzkę to na pewno nie jest coś, czym warto się dzielić z dzieckiem... A dobrą zupą i zapiekanką makaronowo-warzywną? Czemu nie! Sprawdź zatem, co warto podać rocznemu szkrabowi - jakie zamienniki są dla niego zdrowsze. I pamiętaj, nawyki żywieniowe wyniesione z domu odpowiadają za zdrowie dziecka w większym stopniu niż geny!

Ser żółty czy biały?

Aby maluch zdrowo rósł i miał mocne kości, potrzebuje sporej ilości wapnia, który znajdziesz w serze.

Najcenniejszym składnikiem serów, zarówno żółtego, jak i białego jest wapń. Największą jego ilość znajdziesz właśnie w żółtym serze (bo to jest silnie skoncentrowana masa białkowo-tłuszczowa), ale najlepiej przyswajalny jest ten z mleka. Dlatego zgodnie z zasadą, że idealna dieta to dieta różnorodna, najlepiej będzie podać codziennie maluchowi jeden plasterek żółtego sera i kilka porcji sera białego. Na korzyść sera żółtego przemawia fakt, że ma w swoim składzie najmniej substancji uczulających - cenią go sobie zatem bardzo mamy alergików.

Również dzieci z nietolerancją laktozy akceptują niewielkie ilości żółtego sera, podczas gdy po twarogu czują się po prostu źle. Biały ser potrafi jednak szybko zaspokoić głód, nie tuczy i można z niego wyczarować wiele smacznych potraw.

Dowiedz się więcej na temat: jadłospis | mleko

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje