Pożywne śniadanko

Właściwie skomponowane dostarcza dziecku energii do nauki i zabawy na cały dzień. Z czego powinien się składać wzorowy pierwszy posiłek?

W pierwszych miesiącach życia niemowlęcia jego śniadanko to - podobnie jak inne posiłki - mleko mamy lub modyfikowane.

Reklama

Pierwsza zmiana w śniadaniowym menu następuje dopiero po 4.-6. miesiącu (w zależności od tego, czy brzdąc był karmiony sztucznie czy naturalnie).

Niemowlę na tym etapie potrzebuje już bardziej treściwych posiłków, więc dostaje pierwszą łyżeczkę (koniecznie!) i miseczkę, w której zaczynają się regularnie pojawiać kleiki na mleku i kaszki - zarówno o smaku naturalnym, jak i owocowym.

Można je wzbogacić, dodając musy owocowe, a około 9.-10. miesiąca także pokrojone świeże owoce (wybieraj je zgodnie z kalendarzem żywienia niemowląt).

Po 1. urodzinach następuje radykalna zmiana w porannym jadłospisie - brzdąc może zacząć jeść pieczywo, różne wędliny, większe ilości produktów nabiałowych z dodatkiem warzyw i owoców. Niestety, im szersze menu do wyboru, tym łatwiej o błędy dietetyczne.

Jednak możesz ich uniknąć.

Wystarczy, że zadbasz, by na talerzu smyka co rano znalazł się przysmak z każdej z grup, które przedstawiamy poniżej.

Mleko i jego przetwory

Produkty mleczne dostarczają maluchowi przede wszystkim białka - budulca wszystkich tkanek organizmu oraz wapnia - niezbędnego, by zęby i kości dziecka były mocne.

W mlecznych przysmakach nie brak także magnezu, potasu oraz witamin A, D i z grupy B. Aby maluch miał pod dostatkiem tych składników, w ciągu każdego dnia powinien wypić dwie i pół szklanki mleka (600 ml) lub kakao, mlecznego koktajlu czy jogurtu.

Najlepiej też, by 1/3 tej porcji dostał właśnie podczas pierwszego posiłku.

Choć do 3. roku życia dziecka mleko krowie lepiej zastąpić modyfikowanym, przetwory mleczne - jogurt, maślankę, kefir - można podawać już nawet niemowlętom po 10. miesiącu. Są lepsze dla dzieci z nietolarancją laktozy, bo zawierają jej mniejszą ilość, niż zwykłe mleko.

Wędlina, jaja lub ryby

W chudych wędlinach, rybach lub jajkach brzdąc znajdzie pełnowartościowe białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B oraz witaminę D (tę ostatnią zawierają tylko ryby i żółtko jaja).

Najlepiej, by jadał je na zmianę. Jednego dnia zaserwuj mu kanapkę z wędliną, innego z jajkiem lub pastą rybną.

Możesz też zrobić mu sałatkę z jajka oraz tuńczyka lub np. polędwicy z indyka (z dodatkiem warzyw). Malec chętnie skusi się także na jajecznicę (dla 1-, 2-latka najlepsza będzie przyrządzona na parze).

Owoce i warzywa

Dietetycy zalecają, by jadać je na zmianę regularnie 5 razy dziennie. Są one bowiem doskonałym źródłem witaminy C, beta-karotenu (prowitaminy A), a także soli mineralnych (jak magnez, potas, żelazo), poprawiającego trawienie błonnika oraz wielu innych cennych składników. Aby smyk otrzymał swoją porcję witamin i minerałów, co rano na jego talerz powinny trafić np.:

2 nieduże liście sałaty oraz plasterek pomidora;

2-3 plasterki ogórka plus pasek papryki;

1/3 banana lub brzoskwini;

1/2 moreli, śliwka, a także kilka sztuk winogron. Te przysmaki możesz serwować samodzielnie lub jako dodatki do kanapek, past, sałatek oraz twarożków - zarówno tych pikantnych, jak i słodkich.

Pieczywo, muesli i kasze

W jednej małej kromce pieczywa lub 2-3 łyżkach płatków czy porcji kaszy malec znajdzie zdrowe węglowodany, czyli podstawowe źródło energii.

Naturalne, niedosładzane produkty z tej grupy stopniowo uwalniają cukier do krwi, dzięki czemu maluch czuje się syty przez dłuższy czas.

Produkty zbożowe są też źródłem błonnika poprawiającego trawienie, witamin E i z grupy B oraz soli mineralnych: żelaza, magnezu, cynku, potasu.

Niestety zawartość tych cennych składników w różnych produktach zbożowych nie jest jednakowa - zależy od stopnia przemiału ziarna. Im ciemniejsze pieczywo i mniej przetworzone płatki (np. owsiane), tym bogatsze w wartości odżywcze i błonnik.

Dlatego dziecku po 2. urodzinach na zmianę z białym pieczywem proponuj też sitkowe, razowe, graham.

Z kolei zamiast słodzonymi płatkami smakowymi, częstuj brzdąca np. kaszą jaglaną, muesli czy owsianką. Malec powinien też polubić np. mannę z kawałkami owoców lub musem.

Dowiedz się więcej na temat: posiłek | witaminy | pieczywo | mleko | karmienie | śniadanie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje