5 faktów o kwasie foliowym
O tym, że kwas foliowy w ciąży jest ważny dla prawidłowego rozwoju dziecka wie chyba każda kobieta planująca macierzyństwo. Na tym jednak najczęściej kończy się wiedza przyszłych mam, jeśli chodzi o tę witaminę. Oto 5 najważniejszych faktów o kwasie foliowym. Niektóre z nich z pewnością cię zaskoczą!
Fakt 1: Co druga Polka może nie przyswajać kwasu foliowego
Zakłócenia te wywołuje mutacja genu MTHFR. Co ciekawe, posiada ją ok. 50 proc. kobiet w naszym kraju. Znaczna część z nich niestety o tym nie wie, bo mutacja nie objawia się w żaden widoczny sposób.
Tymczasem przez tę z pozoru drobną genetyczną nieprawidłowość przyjmowany z jedzeniem i w suplementach diety kwas foliowy, nie może przekształcić się do formy użytecznej dla organizmu matki. Pojawią się więc u niej niedobory kwasu foliowego.
Cały problem polega jednak na tym, że kobieta nie uzupełni ich odpowiednią dietą czy dostępnymi w aptekach preparatami witaminowymi.
Żeby braki kwasu foliowego nie zaszkodziły matce i dziecku, kobieta musi zażywać przetworzony już kwas foliowy. Jest to taka forma kwasu foliowego, z której przyswojeniem organizm kobiety dotkniętej mutacją genu MTHFR radzi sobie bardzo dobrze.
Fakt 2: O tym, czy dobrze przyswajasz kwas foliowy dowiesz się robiąc badanie MTHFR
Wskaże ono czy gen MTHFR jest u ciebie uszkodzony, czy też wygląda prawidłowo. Wynik badania pomoże ci również dobrać, taką formę kwasu foliowego, która będzie chronić twoje dziecko przed wadami cewy nerwowej i zespołem Downa.
Dzięki niemu dowiesz się również czy jesteś zagrożona zakrzepicą, miażdżycą i anemią. Badanie genu MTHFR jest komfortowe, bo próbkę stanowi w tym przypadku wymaz z policzka i można je zlecić w co najmniej kilku laboratoriach genetycznych w Polsce.
Badanie warto wykonać jeszcze przed wprowadzeniem suplementacji zmetylowanym kwasem foliowym. A to choćby z tego powodu, że jest on kilkukrotnie droższy od zwykłego.
2-3 miesięczna kuracja tzw. metafoliną potrafi przewyższyć cenę samego badania. Nie ma więc sensu, aby stosowały ją kobiety bez mutacji w genie MTHFR. Jest on zalecany tylko tym, które rzeczywiście są jej nosicielkami.
Fakt 3: Niedobory kwasu foliowego mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia u dziecka zespołu Downa
Niedobory kwasu foliowego kojarzymy głównie z wadami cewy nerwowej, takimi jak choćby rozszczep kręgosłupa czy bezmózgowie. Być może nie zdawałaś sobie jednak sprawy, że zwiększają one również ryzyko pojawienia się u dziecka innych chorób, np. zespołu Downa.
Musisz wiedzieć, że kwas foliowy jest niezbędny do tego, aby DNA dziecka miało prawidłową budowę. Gdy jest go za mało w materiale genetycznym przyszłego potomka mogą więc pojawić się błędy, a wraz z nimi choroba, m.in. wspomniany zespół Downa.
Fakt 4: Kwas foliowy trzeba suplementować jeszcze przed zajściem w ciążę. I to minimum 3 miesiące przed poczęciem.
Niektórzy lekarze zalecają nawet uzupełnianie kwasu foliowego wszystkim kobietom, które po prostu współżyją i w związku z tym mogą zajść w ciążę (również tę nieplanowaną). Zapewne ciekawi cię, skąd takie zalecenia?
Wady cewy nerwowej, będące najczęstszą konsekwencją niedoboru kwasu foliowego, powstają zwykle w pierwszych 4 tygodniach ciąży.
Większość kobiet wtedy jeszcze nawet nie wie, że nosi w sobie dziecko. Tymczasem to właśnie w tym momencie kwasu foliowego maluch potrzebuje najbardziej. Zażywając go wcześniej, a więc zanim jeszcze dojdzie do poczęcia, kobieta może odpowiednio przygotować swój organizm do ciąży i stworzyć swojemu przyszłemu dziecku najlepsze warunki do rozwoju.
Do suplementowania odpowiedniej formy kwasu foliowego być może zachęci Cię fakt, że stosując go, obniżasz ryzyko wystąpienia tych wad u swojego dziecka aż o 70 proc.
Fakt 5: Kwas foliowy w ciąży wpływa również na zdrowie matki
Poprawia jej nastrój, ponieważ wspomaga produkcję serotoniny, czyli tzw. "hormonu szczęścia". Kwas foliowy z jednej strony dodaje kobiecie wigoru, z drugiej obniża u niej poziom stresu. Jednym słowem, jest to witamina, która ma bardzo korzystny wpływ na ogólne samopoczucie przyszłej mamy.
Być może będziesz zaskoczona, ale zażywając kwas foliowy w ciąży, zmniejszasz u siebie również ryzyko rozwoju anemii megaloblastycznej, zakrzepicy i innych chorób układu krążenia.
Musisz wiedzieć, że niedobór kwasu foliowego spowodowany przez mutację genu MTHFR, może podnieść poziom homocysteiny w Twoim organizmie. Jest to substancja, która niszczy wyściółkę naczyń krwionośnych, gdy jest jej za dużo.
W uszkodzonych naczyniach przepływ krwi jest utrudniony, co sprzyja tworzeniu się skrzepów. Łatwiej narasta też blaszka miażdżycowa. Zarówno zakrzepica, jak i miażdżyca są niebezpieczne dla przyszłej matki i mogą wywołać poronienie.
Autor: Natalia Jeziorska, testDNA, www.testDNA.pl